Läsar-recept

Gravad grillad lax

Du behöver 1 kg lax i 2 1/2 cm tjocka skivor 3 msk salt 2 msk strösocker 2 tsk grovmalen vitpeppar 1 1/2 dl grovhackad...


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg lax i 2 1/2 cm tjocka skivor
  • 3 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk grovmalen vitpeppar
  • 1 1/2 dl grovhackad dill
  • olja
  • Senapssås:
  • 2 msk svensk senap
  • 1-2 msk strösocker
  • nymalen vitpeppar
  • saften av en 1/2 citron
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl finhackad dill

Gör så här

1
Blanda salt, socker, peppar och dill i en skål.

2
Gnid in laxen med blandningen på båda sidor. Strö kryddblandningen i botten på en form. Lägg skivorna två och två i formen. Täck med plastfolie och lägg på en lätt tyngd, till exempel ett skärbräde. Ställ laxen kall ett dygn.

3
Senapssås: Blanda senap, socker, peppar och citronsaft i en skål. Tillsätt grädden och vispa till en tjock sås. Blanda i dillen och smaka av. Låt såsen stå kallt före serveringen.

4
Gnid ur en grillpanna (grillen i ugnen/vanlig grill går bra) med olja och hetta upp pannan. Ta upp laxskivorna och torka av dem lätt. Pensla över med lite olja. Grilla skivorna ett par minuter på varje sida.

5
Servera laxen nygrillad med färsk dillkokt potatis, citronskivor, grönsallat och senapssåsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top