Du behöver
- 1 l vatten (5 dl till själva degen)
- 1 msk vinäger
- 3.5 st soltorkade tomater (ca 1 dl tärnade)
- 3 msk olja (gärna olivolja)
- 11 st oliver kärnfria, svarta och grovt hackade
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- vetemjöl ca 13 dl
Till garnering:
olja
salt grovt
Gör så här
1
Koka upp 5 dl av vattnet tillsammans med vinägern. Lägg i tomaterna. Låt koka 3-5 minuter. Häll bort vattnet och lägg tomaterna på hushållspapper. Lägg ett papper ovanpå och tryck försiktigt så att tomaterna blir torra. Nu är de fria från eventuell smuts.
2
Värm resterande skvätt vatten tillsammans med oljan, de tärnade tomaterna och oliverna till fingervärme (cirka 37 grader). Smula jästen i degbunken och rör den slät med degvätskan. Rör ner salt och vetemjöl. Arbeta till en smidig, hanterbar deg. Låt den jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
3
Arbeta degen ytterligare någon minut. Forma till ett runt bröd. Gör om så önskas ett kryss i brödet. Låt jäsa till dubbel storlek eller cirka 30 minuter.
4
Pensla brödet med olja och strö över lite grovt salt. Grädda brödet i 40-50 minuter i 175 graders ugnsvärme.