Cicadas medelhavslimpa

Du behöver 1 l vatten (5 dl till själva degen) 1 msk vinäger 3.5 st soltorkade tomater (ca 1 dl tärnade) 3 msk olja (gärna...


1 portion

Du behöver

  • 1 l vatten (5 dl till själva degen)
  • 1 msk vinäger
  • 3.5 st soltorkade tomater (ca 1 dl tärnade)
  • 3 msk olja (gärna olivolja)
  • 11 st oliver kärnfria, svarta och grovt hackade
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 13 dl

Till garnering:

olja
salt grovt

Gör så här

1
Koka upp 5 dl av vattnet tillsammans med vinägern. Lägg i tomaterna. Låt koka 3-5 minuter. Häll bort vattnet och lägg tomaterna på hushållspapper. Lägg ett papper ovanpå och tryck försiktigt så att tomaterna blir torra. Nu är de fria från eventuell smuts.

2
Värm resterande skvätt vatten tillsammans med oljan, de tärnade tomaterna och oliverna till fingervärme (cirka 37 grader). Smula jästen i degbunken och rör den slät med degvätskan. Rör ner salt och vetemjöl. Arbeta till en smidig, hanterbar deg. Låt den jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter).

3
Arbeta degen ytterligare någon minut. Forma till ett runt bröd. Gör om så önskas ett kryss i brödet. Låt jäsa till dubbel storlek eller cirka 30 minuter.

4
Pensla brödet med olja och strö över lite grovt salt. Grädda brödet i 40-50 minuter i 175 graders ugnsvärme.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top