Du behöver
- Botten:
1/2 dl hasselnötter
2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 äggula
Fyllning:
250 g brun, fast getmesost
250 g kesella
3 1/2 dl brun farin
2 dl cr?me fra”che
3 äggulor
3/4 dl vetemjöl
4 äggvitor
Gör så här
1
Mal hasselnötterna (det fungerar inte att mixa dem) och arbeta dem med mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa med elvispens degkrokar. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter.
2
Degen ska täcka botten, men inte gå upp på kanten. Nagga bottnen och förgrädda den omkring 8 minuter i 200 grader varm ugn. Låt svalna.
3
Riv mesosten grovt på vanligt rivjärn, blanda den i en stor bunke med kesella, farin, cr?me fra”che, äggulor och siktat mjöl. Vispa alla äggvitorna till fast skum, fettfria redskap är ett måste, och vänd ner skummet i fyllningssmeten.
4
Fördela smeten i formen och grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader varm ugn (lägg märke till den sänkta ugnsvärmen) 50-60 minuter.
5
När kakan känns mera fast än lös vid lätt tryck på mitten är den färdig. Blir den mörk för tidigt kan man täcka med alfolie. Låt svalna och kyl kakan över natten innan den skärs upp i valfria bakelserutor.
6
Håller flera dagar i kylen. Täck då med folie, så ytan inte torkar ut.
Bottendegen räcker till två kakor, men är svår att dela på grund av äggulan. Frys in hälften till nästa gång, eller baka två kakor samtidigt.