Briocher

Du behöver 25 g jäst 1/2 dl vatten 2 krm salt ca 5 dl vetemjöl 100 g smör 2 msk strösocker 2 ägg Till formarna:...


8 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • ca 5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • Till formarna:
  • smält smör eller olja
  • Till pensling:
  • 1 ägg

Gör så här

1
Smula jästen och vispa ut den med det ljumma (37-gradiga) vattnet. Tillsätt saltet och så mycket mjöl (drygt 1 dl) att det blir en liten jämn och slät deg. Låt den jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter).

2
Rör smöret och sockret för hand eller i matberedaren till en slät kräm. Knäck äggen i smöret. Häll ner den jästa degen och tillsätt så mycket mjöl att det blir en seg och lättarbetad produkt.

3
Dela degen i 8 bitar. Knoppa av toppen på varje degbit så att det blir det typiska briochestuket. Eller dela degen i 9 delar och rulla 8 små bollar av den 9:e degbiten. Lägg delarna i smorda plåtformar och tryck fast den lilla bollen på toppen. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

4
Pensla bröden och grädda dem i 200 graders ugnsvärme cirka 15 minuter. Används tunna aluminiumformar eller pappersformar, beräkna 225 graders ugnsvärme och cirka 10 minuters gräddningstid.


Kommentar:
Extra mumsiga blir briocherna med en klick marmelad eller en fluffig chokladklick smaksatt med kakao och strösocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top