Du behöver
- 25 g jäst
- 1/2 dl vatten
- 2 krm salt
- ca 5 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk strösocker
- 2 ägg
- Till formarna:
- smält smör eller olja
- Till pensling:
- 1 ägg
Gör så här
1
Smula jästen och vispa ut den med det ljumma (37-gradiga) vattnet. Tillsätt saltet och så mycket mjöl (drygt 1 dl) att det blir en liten jämn och slät deg. Låt den jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter).
2
Rör smöret och sockret för hand eller i matberedaren till en slät kräm. Knäck äggen i smöret. Häll ner den jästa degen och tillsätt så mycket mjöl att det blir en seg och lättarbetad produkt.
3
Dela degen i 8 bitar. Knoppa av toppen på varje degbit så att det blir det typiska briochestuket. Eller dela degen i 9 delar och rulla 8 små bollar av den 9:e degbiten. Lägg delarna i smorda plåtformar och tryck fast den lilla bollen på toppen. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
4
Pensla bröden och grädda dem i 200 graders ugnsvärme cirka 15 minuter. Används tunna aluminiumformar eller pappersformar, beräkna 225 graders ugnsvärme och cirka 10 minuters gräddningstid.
Extra mumsiga blir briocherna med en klick marmelad eller en fluffig chokladklick smaksatt med kakao och strösocker.