Julkorv

Du behöver 600 g benfri fläskkarré 600 g nötkött (tex rostbiff) 300 g späck i bitar 200 g potatis kall kokt 1 msk salt 0.5...

Tillagningstid: 90 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 600 g benfri fläskkarré
  • 600 g nötkött (tex rostbiff)
  • 300 g späck i bitar
  • 200 g potatis kall kokt
  • 1 msk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar nymalen
  • 0.5 tsk svartpeppar nymalen
  • 1 tsk kryddpeppar finkrossad
  • 0.5 st muskotnöt riven
  • 1 bitar ingefära (ca 5 cm) färsk
  • 1 dl vispgrädde
  • fjälster meter

Till kokning

1 st lök gul i bitar
10 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad
vatten

Gör så här

1
Mal kött, späck och potatis med köttkvarn på den mellangrova skivan. Arbeta ihop det malda med kryddor och grädde till en jämn smet. Ställ kallt.

2
Spola kallt vatten genom fjälstren genom att sätta dem på vattenkranen. Montera korvhornet på kvarnen och trä på ett fjälster.

3
Knyt en knut i änden av fjälstret. Stoppa ganska hårt, när fjälstret är fyllt, knyt en knut i andra änden.

4
Måtta med ena pekfingret 15 centimeter in på den långa korven och det andra pekfingret ytterligare 15 centimeter in, tryck till och snurra framåt. Upprepa tills hela är snurrad. Om du vill kan du knyta snören i ändarna.


Kommentar:
Tips!
Hygienen är viktig när man tillverkar korv. Använd engångshandskar av plast. Finns på apoteket.
Lägg tärnat kött och späck i platspåsar i frysen2-3 timmar före malning. Det ska vara lättfruset, då håller sig korvsmeten kall längre.
Lägg kvarnhuset i frysen en halvtimme innan det ska användas.
frys korv du inte ska äta direkt.
Ger 12-15 korvar a`15 centimeter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top