• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Laga lake - en ekosmart fisk

    Var miljövänlig i fiskdisken och satsa på lake. Bengt Olsson leder ett eu-projekt för att få oss att äta mer miljövänlig insjöfisk och bjuder på tre goda recept. Läs mer om lake i artikeln.Lakepaté med räkor Lakebiffar med osttoppingStekta fjärilskotletter av lake

    Laga lake - en ekosmart fisk
    Foto: Arne Adler

    Förr var det ett kombinerat folknöje och nyttofiske att ge sig ut på vårvinterns isar och klubba lake. Numera hålls de stora sjöarna öppna med så att det går att fiska på ett mer effektivt sätt.Bengt Olsson på intresseorganisationen Svenska insjöfiskarena driver ett projekt, finansierat av bland annat EU, syftande till att höja insjöfiskens status. Som en del i detta vill man skapa nytt intresse kring just laken, en av våra mest delikata men bortglömda fiskarter.

    – Det finns gott om lake i våra sjöar, berättar Bengt Olsson. Bara i Vänern kan vi dra upp 250 ton utan att störa beståndet. Målet med projektet är att göra laken tillgänglig för vanliga konsumenter och sprida kunskap om hur man tillagar denna delikatess, och att den fiskas skonsamt och selektivt.

    Det kanske vanligaste och mest klassiska sättet att tillaga lake är att stuva den. Men som variation bjuder Bengt Icakurirens läsare på lite nya recept.

    Fakta om lake

    • Latinskt namn är Lota lota.
    • Räknas till lakefamiljen, tidigare hörde den till bland torskfiskarna. Den enda lakearten i Europa.
    • Kallvattensfisk, finns i djupa, kalla och syrerika sjöar. Finns i insjöar och vattendrag i hela Sverige samt utmed Östersjökusten. Fångas med garn, krok och ryssja.
    • Kan bli upp till 1,2 meter lång och väga 24 kilo. Men vanligtvis ligger vikten på 1/2- 1 1/2 kilo i vårt land.
    • God matfisk hela året, men lättast att fånga under lektiden december-mars.
    • Fast och smakrikt fiskkött. Det håller ihop väl och lämpar sig till grytor och är bra att grilla. Tillaga till innertemperatur 52 grader när stektermometer används.
    • Ännu så länge går den mesta laken till restauranger. Men utbudet av både färskt och fryst blir allt bättre i vanliga butiker och fiskaffärer.

    Andra ekosmarta insjöfiskar

    Dessa fiskar har precis som laken grönt ljus i Världsnaturfondens fiskguide, förutsatt att de är fiskade i insjöar och inte vid kusten.

    • Abborre
    • Gädda
    • Gös

    Lake, samt abborre, gädda och gös, kan innehålla höga halter kvicksilver. Men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad. Länsstyrelsen och kommunen har uppgifter om kvicksilverhalten i olika sjöar. Om du äter dessa fiskar oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk.

     

    Läcker lakerom

    Rommen är en annan delikatess man får ut från laken. Den bereds på samma sätt som sikrom och är mycket delikat när den serveras med finhackad rödlök, gräddfil och dill till rostat bröd. Fin som förrätt eller att äta på krutonger som drinktilltugg.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!