Svenska May Britt Wilkens och Sammy Davis Jr i äktenskapet som skakade Hollywood

Den 13 november 1960 hålls ett bröllop som chockerar många amerikaner och som får debattens vågor att gå höga. Brudgummen är Sammy Davis jr, 35, en superstjärna och av många ansedd som världens mest begåvade underhållare. Hans brud hette May Britt och var svenska.

Idag är det svårt att förstå vilket ramaskri romansen mellan den vita, svenska, kristna May Britt och den svarte, judiske Sammy Davis gav upphov till. Men detta skedde i en tid då äktenskap över ”rasgränserna” fortfarande var olagliga i 31 stater.

Det var ett oerhört starkt tabu som bröts.

Attraktionen mellan de två hade varit omedelbar. May Britt, som inte utan viss framgång försökt sig på en filmkarriär, gick med på att konvertera till den blivande makens judiska tro och när det väl var klart skulle bröllopet stå.

Hotbrev inför bröllopet

Men det fanns så mycket att ta hänsyn till.

Synagogan, där bröllopet skulle ske, fick ta emot mängder av hotbrev. Tidningar över hela landet diskuterade det lämpliga i hela processen, ofta i ett våldsamt uppskruvat tonläge.

Och det fanns ytterligare en viktig person att ta hänsyn till.

May Britt med föräldrar.

En 19-årig May Britt hemma hos föräldrarna på Ornö i Stockholms skärgård. Ännu ska det dröja några år innan hon möter Sammy Davis och allt ställs på ända. Foto: Sjöberg bild

Presidentval mellan John F Kennedy och Richard Nixon

Just denna höst skulle det väljas en ny president i landet och i den stenhårda valkampanjen stod det mellan den unge, karismatiske men oerfarne John F Kennedy och den erfarne, konservative men på många håll populäre Richard Nixon. Kennedy hade många av Hollywoods kändisar på sin sida, något som gärna användes under kampanjen. Men John och hans bror Robert Kennedy visste att det skulle bli en strid på kniven och oroade sig för vad ett bröllop mellan en vit kvinna och en svart man som kunde associeras med dem skulle betyda för kampanjen.


LÄS ÄVEN: Anna Q Nilsson – Sveriges första stora stjärna i Hollywood


Ryktet säger att bröderna tog kontakt med vännen Frank Sinatra, som övertygade Sammy att skjuta på bröllopet till efter valet.

Och som alla vet vann Kennedy till slut – med minsta möjliga marginal.

May Britt övergav filmkarriären

Efter bröllopet lämnade May Britt sin filmkarriär, delvis på grund av att det blev hon som fick ta hand om barnen, delvis för att hon ansågs vara en alltför kontroversiell person som kanske skulle äventyra filmernas eller TV-seriernas framgång. 1961 föddes dottern Tracey och senare adopterades två pojkar.

Sammy och May Britt på sin bröllopsdag.

Den 13 november 1960: Sammy äktar sin May Britt. Äktenskapet skulle vara i åtta år. Foto: TT

Efter åtta år kom äktenskapet till vägs ände.

– Jag kunde aldrig vara den maken som May Britt önskade, berättade Sammy senare för sin dotter.

– Jag var aldrig hemma. Det var ständiga turnéer och sena kvällar.

Att han blev påkommen med en utomäktenskaplig affär gjorde väl inte saken bättre, men relationen mellan makarna förblev god även efter skilsmässan.

Sammy Davis, som rökte fyra paket cigaretter om dagen, dog 1990 av strupcancer. May Britt bor fortfarande i Los Angeles, där hon ägnar sig åt konstnärlig verksamhet.

Artikeln publicerades först i tidningen Svenska öden och äventyr år 2020.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top