Anna Q Nilsson – Sveriges första stora stjärna i Hollywood

Hon hette Anna Nilsson, med den mystiska initialen Q mellan namnen. Idag är det inte många som talar om henne, men under ett antal år var hon den mest omsusade, och högst betalda, kvinnan i Hollywood.

År 1905 var köerna långa på ön Ellis Island i vattnet utanför New Yorks kust. Det var porten för alla miljoner förhoppningsfulla emigranter som anlände till Amerika med drömmar om ett bättre liv.

En av dem var en 17-årig svenska vid namn Anna.

I flera år hade hon drömt om att kunna göra den här resan. Hon hade jobbat hårt på betfälten i Hasslarp utanför Helsingborg och som expedit i Halmstad för att kunna lägga undan pengar till biljetten, och nu stod hon, poliskonstapel Per Nilssons dotter, vid sina drömmars mål.

Ann Nilsson utsågs till Amerikas vackraste kvinna

Liksom många andra som anlände utan kunskaper i det engelska språket började hon som hembiträde, men det dröjde inte länge förrän den kände amerikanske porträttmålaren James Carroll Beckwith upptäckte henne i myllret. Hans bilder gav henne snabbt berömmelse och beundran från både män och kvinnor, och 1907, bara två år efter att hon anlänt till det nya landet, utsågs hon till Amerikas vackraste kvinna.

1911 styrde hon kosan mot det relativt nystartade Hollywood och snart blev hon en av stumfilmsvärldens mest uppmärksammade stjärnor. Snart blev hon en av de mest anlitade skådespelarna och fick epitetet ”Hollywoods våghals” eftersom hon aldrig ville använda sig av stuntkvinnor. 

Högst betalda kvinnan i Hollywood

1926 utsågs hon till Hollywoods populäraste kvinna och två år senare fick hon fler beundrarbrev än någon annan – 30 000 i månaden. Just det året blev hon filmbranschens högst betalda stjärna, med 20 000 dollar i veckan. En ofantlig summa på sin tid.

Även efter att ljudet gjort sitt intåg i branschen fortsatte hennes karriär, även om nya stjärnor tog över strålglansen. Hon var i unga år gift två gånger, men efter andra skilsmässan, vid 37 års ålder, valde hon att förbli ogift. Hon var också känd som en mycket driven affärskvinna som verkligen kunde förvalta sina pengar.

Men varifrån kom initialbokstaven Q?

Hon föddes den 30 mars, som kallades Quirinusdagen. Hennes föräldrar skapade därför ett helt eget namn för sin dotter: Quirentia.

– Det namnet har tjänat mig väl, sa hon senare i en svensk intervju. Amerikanarna älskar mystiska bokstäver mellan för- och efternamn.

Den 11 februari 1974, en dryg månad före sin 86-årsdag, avled Anna Q Nilsson på ett konvalescenthem i USA.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top