Godartad lägesyrsel (kristallsjuka)
Små kalkkristaller har lossnat från hinnsäcken och samlat sig i klumpar i någon av balansorganets båggångar. Tros bero på åldersförändringar i ett balansorgan. Risken att drabbas ökar även vid skallskada, D-vitaminbrist och benskörhet.
Behandling: De flesta varianter av kristallsjuka kan behandlas med repositionsmanövrar eller med accelerationsbehandling i särskild repositionsstol.
Migränrelaterad yrsel (vestibulär migrän)
Migrän är en vanlig orsak till yrsel och det är en rätt ny kunskap. Beror troligen på att hjärnan felaktigt tolkar signalerna från balansorganen. Migränyrsel kan bestå av enbart yrsel och är vanligast i yngre medelåldern och i samband med andra hormonförändringar under klimakteriet. Triggas av stress, oregelbundna sömn- och mattider, mycket kaffe. Symtomen är förvillande lika de andra yrselsjukdomarna.
Behandling: Kartläggning av triggande faktorer, livsstilsförändring och läkemedel.
LÄS ÄVEN: Var femte vuxen drabbas av yrsel – så lindrar du besvären
Funktionell yrsel
Om du haft besvär av funktionell yrsel i mer än tre månader uppfyller du sannolikt kriterierna för PPPY, eller Persisterande Postural Perceptuell Yrsel. Den utvecklas särskilt ofta i samband eller efter att man haft en fysisk yrselsjukdom. Man utvecklar en rädsla för att balanssystemet inte ska fungera. Kallas även ”de duktigas sjukdom” då de flesta drabbade är personer som är ambitiösa, noggranna och vill ha kontroll.
Behandling: Ofta kan en utredning hjälpa för att utesluta fysiska fel för att få tillbaka känslan av kontroll. Man kan pröva dagliga små utmaningar som att röra på sig mer, sjukgymnastik, kognitiv beteendeterapi, KBT och ångestdämpande medicin.
LÄS ÄVEN: Forskning visar: Män och kvinnors smärta bemöts olika i vården
Virus på balansnerven (vestibularisneurit)
Plötslig och dramatisk yrsel med illamående och kräkningar, trötthet och svårigheter att gå. Symtomen liknar stroke och kräver vid svåra fall vård för säker diagnos. Beror troligen på herpesvirus som legat latent i balansnerven och vaknar till liv. Tillståndet tycks kunna drabba vem som helst, men oftast bara en gång under livet.
Behandling: Till en början dropp och läkemedel mot illamående men även kortison förkortar rehabiliteringen. Läkningen består därefter av övningar, rörelse- och balansträning som utmanar yrseln.
Ménières sjukdom
Gåtfull sjukdom som anses bero på ”svullnad” i innerörat. Sjukdomen går i skov och brukar lugna ner sig på sikt. Ménièresattacker är ofta kopplade till stress.
Behandling: Utredning och hörseltest, kartläggning av triggande faktorer, livsstilsförändringar och läkemedel, det finns även kirurgiska behandlingar. Numer finns en särskild injektion (ett antibiotikum) som sprutas in genom trumhinnan i det sjuka örat. Behandlingen är enkel och smärtfri och hjälper 85–90 procent av patienterna.
Källa Mikael Karlberg och Christian Geisler.