Sommaren är högsäsong inte bara för semesterfirare utan också för allehanda värmeälskande bakterier med kraft att förvandla drömresan och semestern till en mardröm.
– Risken att råka ut för bakterieinfektioner i mage och tarm är större under sommarmånaderna än under resten av året, medan virusinfektioner i mage och tarm kan förekomma under hela året, säger Catharina Claesson, apotekare och farmacichef på Apotek Hjärtat.
– Särskilt stor är risken att drabbas vid långresor där vi möter andra bakteriekulturer och där hygienen kanske inte är lika bra som i Europa. Men det finns anledning att vara på sin vakt också på hemmaplan, för maginfektioner kan vara rejält påfrestande.
Det finns dock mycket du kan göra själv för att minska risken för att bli utslagen av kräkningar och diarréer när du helst av allt vill ligga på stranden och njuta av solen.
– Med rätt kunskap och lite eftertanke går det att minska risken för maginfektioner, säger Catharina Claesson.
Hygien A och O
Viktigast av allt, på långsemestern så väl som hemmavid, är att vara noga med handhygienen och tvätta händerna innan du äter, att skölja frukt och grönsaker noga i rent vatten och att se till att känslig mat inte står framme längre än nödvändigt i sommarvärmen.
– Är du på resande fot är det inte alltid så lätt att ha tillgång till vatten och tvål, och då är det bra att ha med sig handdesinfektion.
LÄS ÄVEN: Slipp myggbetten i sommar – smarta knep
Vill du gardera dig lite extra kan det vara bra att ta med sig ett litet reseapotek med det mest nödvändiga för en välmående mage.
– Det finns i dag probiotika-preparat med olika bakteriestammar som kan stötta den egna tarmfloran, säger Catharina Claesson. Probiotika ska helst tas ett par veckor innan du ger dig i väg och fortsätta tas under resan och gärna en kortare period efter hemkomsten för att vara på säkra sidan.
5 bra saker i reseapoteket
Här är några säkra kort från apotekshyllan
- Mjölksyrabakterier/probiotika. Det finns flera sorters väldokumenterade medel med olika stammar av mjölksyrabakterier som kan bidra till att stärka och stödja den egna tarmfloran. Läs mer längre ned i artikeln.
- Kiselgel. Silicea är en medicinteknisk produkt baserad på kiselgel som har en skyddande effekt på tarmslemhinnan och både kan bidra till att förebygga magsjuka och lindra akuta besvär. Finns i dospåsar som är lätta att ta med på resan.
- Stoppande läkemedel mot diarré. De vanligaste medlen som kan bromsa tarmrörelsen vid diarré innehåller loperamid, exempelvis Dimor och Imodium Plus.
- Vätskeersättning. Det finns en rad olika vätskeersättningar på apoteket. Vill du ha salt, elektrolyter och energi i en och samma brustablett. Resorb och BioSalmas Vätskebalans finns i flera olika smaker.
- Fiberpreparat. Magen behöver fibrer för att fungera väl, men på resande fot kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder. På apoteket finns flera fiberpreparat att välja på. Sunwic innehåller lättlösliga kostfibrer från guarbönor, Husk Mage i balans bygger på psylliumfröskal och Frukt & Fibrer innehåller tärningar av fibrer från tamarind, rabarber och fikon.
För akut bruk
Råkar du ändå illa ut och drabbas av magsjuka så finns det mycket du kan göra för att lindra och förkorta besvären.
– Viktigast är att undvika uttorkning och se till att fylla på med ny energi, även om det kan vara svårt att ens få i sig små mängder dryck, säger Catharina Claesson. Här kan vätskeersättning kompensera för förlusten av salt, elektrolyter och energi.
Blir det riktigt eländigt kan det också behövas stoppande läkemedel, exempelvis med loperamid (finns receptfritt på apotek).
– Loperamid bromsar upp tarmrörelserna och det brukar hjälpa snabbt. Men vänder inte maginfektionen inom två dygn bör du söka läkare, och det gäller särskilt barn och äldre som är extra känsliga för uttorkning.
LÄS ÄVEN: Alkoholkonsumtion hos äldre ökar – så vet du om du dricker för mycket
Goda bakterier skyddar magen
Är du orolig för att bli magsjuk på resan eller under semestern kan det vara värt att boosta med probiotika för att stå emot skadliga bakterier eller virus.
Det talas ofta om probiotika – men vad är det egentligen? Enkelt uttryckt är probiotika bakterier eller vissa typer av jäst som har en balanserande och stärkande effekt på den befintliga bakteriekulturen i magen och tarmen.
Oftast utgörs probiotika av mjölksyrabakterier (lactobakterier) eller bifidusbakterier var för sig eller i olika kombinationer. Varje kapsel innehåller flera miljarder bakterier, men viktigare än mängden bakterier är att preparatet innehåller bakteriestammar som har dokumenterats i vetenskapliga studier.
Lactobakterier är som mest aktiva i övre delen av tarmsystemet medan bifidusbakterier huvudsakligen är aktiva i tjocktarmen.
Probiotika stärker skyddet i tarmen
Med tillskott av probiotika stöttas och stärks tarmens normala funktion på flera sätt genom att:
- Stimulera tarmens naturliga rörelser.
- Bilda korta fettsyror samt B- och K-vitamin som underlättar näringsupptaget i tarmen.
- Förbättra kroppens nedbrytning av fibrer.
- Aktivera och stärka immunförsvaret som till stor del styrs från tarmslemhinnorna.
- Skydda mot att skadliga bakterier, parasiter och virus får fäste i tarmen.
Säkra och beprövade
Några exempel på väldokumenterade probiotiska preparat är Trevis (godkänt naturläkemedel med fyra olika bakteriestammar) samt kosttillskotten TriGUT som innehåller tre av världens bäst dokumenterade mjölksyrastammar och Probi Original som innehåller den patenterade mjölksyrabakterien Lactiplantibacillus plantarum 299v.
Biverkningar från probiotiska preparat är ovanliga och består i rapporterade fall oftast av lättare uppblåsthet.