Utmaningen: Slut på matsvinnet – allt ska gå åt!

I vår serie Utmaningen är vår reporter Marina Nilsson försökskanin i en rad konsumentexperiment där vår krisberedskap, sårbarhet och anpassningsförmåga sätts under lupp. Del 3: Släng ingen mat under en vecka.

Inte en enda burk tacosås med ”mögelhatt” till. Jag ska under en vecka försöka leva med total kylskåpskoll, nu får det vara slut på matsvinnet.

Det går så där.

Utmaningen

Vad? Ingen mat ska förfaras utan allt ska ätas upp.
När? Under en vecka.

Veckan börjar med ett tungt nederlag. Närmare bestämt 2­ 080 gram tungt. Så mycket mat måste slängas redan innan utmaningen har dragit igång och jag väger allting på grammet.

Mumifierad banan.
Mumifierad banan.

På äckliga listan hamnar: 

  • En halv burk delikatesspotatis vars numera kladdiga hölje inte är särskilt delikat. 
  • En mumifierad banan som är brun och läderartad som en gammal farao.
  • En öppnad burk tacosås som visst har fått en liten ”basker” av mögel.

Allt detta är förstås känsliga livsmedel. Slarvigt men inte skamfyllt alltså. 

Vilken normal barnfamilj har inte ett antal öppnade tacoburkar med mögelhatt i kylen? 

Ingen koll på vad som finns i kylskåpet

Men det är ännu sorgligare med det halva vitkålshuvudet som har fått bruna fläckar och påsen med rödbetor som skrumpnat och möglat. Rotfrukter är ju tåliga. De måste ha legat där jättelänge och väntat på en chans att bli klyftade, grillade i ugn, inlagda, rivna, ja vad som helst, utom så tragiskt förbigångna.

Tacosås med mögellock och mögliga rödbetor.

Mycket annat fick hällas ut i vasken – framför allt olika slags öppnade konserver.

Problemet är att ingen i den här familjen riktigt har koll på vad som finns i kylskåpet. Hade vi ens märkt om någon under natten bytt ut det mot en helt annan familjs kylskåp?


LÄS ÄVEN: Utmaningen: Kan man klara sig på bara kontanter?


Vi slänger 100 kilo mat

Men vi är inte ensamma om att ha en dålig kylskåpsrelation. Varje år slänger svensken nästan 100 kilo mat, enligt Naturvårdsverkets beräkningar. Av detta så är det mesta, 80 kilo, mat som har blivit dålig och inte längre kan ätas. Men att 15–20 kilo varje år faktiskt är fullt ätbar mat är ju lika konstigt som att kasta pengar i sophinken. 

Jag svär ett heligt löfte: Innan den här utmaningen är över så ska jag ha blivit bättre på att registrera alla små tecken på att något livsmedel är på väg att tacka för sig, och i god tid planera för ett sista framgångsrikt framträdande.

Några trötta potatisar och champinjoner blev en middag på kylskåpsrens.

Det finns några champinjoner i kylen som jag faktiskt tänker på hela veckan, och jag blir så GLAD när jag får en anledning att ugnsgrilla dem, ihop med några trötta potatisar i klyftor och en gul paprika i riskzonen, till en riktig festmåltid nästan helt på kylskåpsrens. 

Frys in mat i kategorier

Men vad gör man om det bara blir pyttelite kvar? En ynka fiskpinne till exempel. Den som söker finner tips. Läser till exempel ”Kokbok för snåljåpar”, av kocken och matsvinnsexperten Daniel Oddhammar. Den finns som gratis pdf på nätet. 


LÄS ÄVEN: 8 enkla sätt att ta vara på rester – spara tusenlappar


Lösningen är ofta – frys in i kategorier! Och när påsen med samlade småbitar av både kokt och stekt fisk är full så kan man blanda innehållet med lite hackad lök, ägg, skorpmjöl och kryddor och sedan steka i smör som nya fiskbiffar. Genialt ju!

Tips: Gör så här med resterna!

Spara skalen!
  • Överblivet ris och pasta från middagen. Finfördela vid behov och frys in. Nästa gång du lagar biffar, pastasås eller soppa, mixa ner i innehållet.
  • Överblivet kaffe. Frys in som isbitar, och smält vid tillfälle ner några i till exempel en köttgryta. Just kaffesmaken ska göra sig särskilt bra ihop med fläsk. Eller blanda med kall mjölk till en islatte!
  • Alla slags skalrester. Samla i en påse i frysen. När den är full, koka näringsrik buljong.
  • Torra vetebullar. Skiva i bitar och låt torka helt. Pulvrisera sedan med mixer och förvara i burk tills du bakar kakor nästa gång. Då kan du ersätta en del av vetemjölet med detta ”mjöl”.

För säkerhets skull: Tänk på att frysa in mat som ska frysas så snart som möjligt. Ha alltid tvättade händer när du hanterar mat. Och se till så att ­maten värms upp ordentligt vid uppvärming.

Ser rester med nya ögon

Inspirerad av alla dessa ”hack” betraktar jag kylskåpets rester med nya ögon. 

Där någon ser en glömd och ledsen pannkaka så ser jag den viktigaste ingrediensen i en ”frittatensuppe”, tysk pannkakssoppa med pannkaksstrimlor och buljong. 

Den halva brödbullen som var lite för seg för att ätas upp skär jag raskt upp rutor, kryddar och steker i olja så att det blir krutonger, goda på en sallad.

Från tråkigt och torrt bröd till krispiga krutonger som förhöjer salladen.

Mot slutet av veckan börjar räddningsaktionerna ge synligt resultat. Det är luftigare i kylskåpet nu. Man får bättre överblick och det känns lite mer som en rolig sport att faktiskt använda 70-talets ”alla ska med!” som en praktisk slogan vid matlagning.


LÄS ÄVEN: Utmaningen: Går det att äta sig mätt på 71 kr/dag?


Detta firar vi med en kopp kaffe, bryggd på kaffesump och lite mindre vatten, för så har jag läst att man kan göra.

Rättelse: Detta kan man VERKLIGEN inte göra! Har sällan smakat så äckligt kaffe.

Men på det hela taget var det en vecka utan fadd eftersmak, och med många nyttiga insikter.

Summering av utmaningen

Tidsrymd: 1 vecka. 

Svårighetsgrad: 5 av 5. Supersvårt!

Lärdomar: Det krävs i princip en hemmafru för att lyckas perfekt med den här utmaningen, men även planeringsnördar som är riktigt bra på Excel har nog en chans att rädda olivburkarna från undergången i vasken. Framförhållning, matlagningskreativitet och en nästan stalkeraktig överblick av kylskåpet är vad som behövs mest av allt. Att lägga upp mindre portioner, och ta mer vid behov, är också en viktig lärdom. Det känns inte så bra att återvinna rester direkt från tallriken.  

Misslyckade försök: 7 av 7. Det gick faktiskt inte en enda dag då jag lyckades undvika att slänga något ät- eller drickbart, även om det vissa dagar bara rörde sig om ett halvt glas mjölk.

Detta tar jag med mig: Den stora insikten är att resthantering måste finnas med i planeringen REDAN vid inköp! ”Och det som blir över av vitkålshuvudet idag kan bli en pizzasallad på tisdag och sedan wokas ihop med nudlar, lök och nötter på onsdag.” 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top