Utmaningen: Går det att äta sig mätt på 71 kr/dag?

I vår nya serie Utmaningen är vår reporter Marina Nilsson försökskanin i en rad konsumentexperiment där vår krisberedskap, sårbarhet och anpassningsförmåga sätts under lupp. Del 2: Klara dig med 71 kr/dag.

Fyra dagar med samma summa som en ukrainsk flykting får i dagsersättning. Klarar jag maten med denna skrala kassa?

Under ”ekonomiskt stöd för dig med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet” på Migrationsverkets hemsida, kan man läsa om vilken typ av hjälp som går att söka utifrån ålder och civilstånd – för den som tvingats fly från kriget.

Som ”vuxen ensamstående” får man 71 kronor om dagen. Jag lämnar sambon utanför experimentet – lever man ihop med en annan vuxen asylsökande så sjunker beloppet till 61 kronor per person. 

Denna summa ska egentligen täcka även sådant som medicin, kläder, hygienartiklar och resor… Men att få pengarna att räcka till mat tror jag blir tillräckligt utmanande för mig.

Middag för en dryg tjugolapp.

Jag skaffar mig snabbt ytterligare en agenda. Jag ska inte bara äta billigt utan även näringsmässigt så bra det bara går, eftersom jag också är utbildad kostrådgivare. Inga snabbmatsrätter som börjar på pojknamn alltså. Pengen må vara liten men NÄRINGEN måste vara stor.


LÄS ÄVEN: Utmaningen del 1: Kan man klara sig på bara kontanter?


Jag går därför ut starkt första dagen med samma slags jättefrukost som jag brukar äta; en skål bättre granola med mjölk, macka med stekt ägg, hemkörd grön smoothie på sex olika frukter och grönsaker, och en stor kanna te till alltihop. Efter mycket noggrant vägande och räknande landar det kalaset på 24 kronor. 

Inte så farligt ändå! 

Och vilken lycka när jag senare i affären hittar superbillig blodpudding, oätligt enligt vissa men jag tycker det smakar lite som pepparkaka.

Jagar extrapriser

På kvällen gör jag till middagen god, närande soppa på frysta grönsaker och lite nästan utgången vispgrädde till 70 procent av ordinarie pris. Ihop med buljong, lök, kryddor och en – hurra – hittad parmesanskalk i frysen, blir det faktiskt en väldigt delikat anrättning, toppad med ägghalvor och baconcrisp. 

Rea på grädde.

Allt som allt äter och dricker jag den dagen för exakt 69,24 kronor och då är jag proppmätt och har enligt kaloriräknaren fått i mig mer än vad jag egentligen behöver. 

Dag två går det dessutom ännu bättre. Det blir ynka 45 kronor, för frukost, lunch, middag. Allting hemlagat förstås, på enkla råvaror. Fiskpaketet i folie, som jag annars kanske skulle lägga lax i, får istället en bit Alaska pollock. 

Alltså, vet ni hur dyrt lax har blivit, och hur billigt det är med Alaska pollock i jämförelse?

Det är tillfredsställande att upptäcka att man kan klara sig på väldigt lite pengar i matväg, men den tillfredsställelsen landar efter några dagar i ett enda stort ”jaha”, för det är ungefär 27 gångare godare med lax än med Alaska pollock…

Bra näring, lite lycka

Visst är jag glad för all näring som kroppen får. Staplarna i kostanalysen jag gör på allt jag äter är höga och fina. Men lyckonivåerna ser tyvärr inte lika bra ut en bit in i experimentet. Alla dessa skyltar på stan om churros, bubble tea, latte med kanelbulle och stora starka öl blir nästan lite jobbiga att gå förbi. Jag drabbas av dyrhetschock hela tiden. Det intressanta med det här experimentet är hur snabbt 71 kronor blir en helt normal summa, men också hur fort prisjagande faktiskt nöter hål på självkänslan…

Hemmagjord lyx för under 3 kronor.

Ett glas rött vin hade därför varit väldigt gott, och på Systembolagets hemsida hittar jag faktiskt en liten, liten 25-cl-kartong av svensk producent som skulle kunna vara möjlig att köpa eftersom jag ändå har sparat ihop lite från andra dagar. Men nej, det känns för tragiskt att dricka picknicktetra med hitte-på-italienskt namn.

Dyr fika

Fjärde dagen spricker budgeten. Men inte över vin utan över något så simpelt som bryggkaffe och en fralla på ett fik i Trelleborg, en sedan tidigare planerad utflykt med mina föräldrar.

Kafébesöket fick budgeten att spricka.

Så där ja. Kan jag nu få gå tillbaka till mitt vanliga liv och beställa en stor hamburgare och något gott att dricka, tack?

Mycket tacksam över att för mig så var det här ”kriget” över på bara fyra dagar.

Dagsersättningen för asylsökande

Förutom mat så ska ersättningen egentligen också täcka alla andra kostnader vid sidan av boendekostnaderna, som hygienartiklar, kläder, medicin, sjukvård och resekostnader. 

Nivån på dagsersättningen har därför kritiserats, inte så mycket av flyktingarna själva, men av organisationer som möter dem. Till exempel skrev Göteborgs stadsmission i en debattartikel att hela dagsersättningen numera inte ens räckte till en spårvagnsbiljett tur och retur, eftersom summan har legat på samma nivå sedan den infördes 1994, men alla andra kostnader i samhället har ökat.

För de som inte bor på flyktingboende där mat ingår är nivån på ersättningen: 

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående.
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll, även hemmavarande vuxen.
  • 37 kr/dag för barn upp till 3 år.
  • 43 kr/dag för barn 4–10 år.
  • 50 kr/dag för barn 11–17 år (från och med tredje barnet halveras ersättningen).

Mer info om dagsersättningen finns på migrationsverket.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top