8 enkla sätt att ta vara på rester – spara tusenlappar

Vad gör du med riset som blivit över, den övermogna frukten eller slatten med grädde? Här är några väldigt enkla sätt att minska matsvinnet – och spara pengar.

Står du också där och tittar på resterna efter dagens måltid och funderar på om det är värt att spara dem? Slänger du ofta de torra brödskivorna och grönsakerna som börjar se hängiga och tråkiga ut? Gör inte det. Det mesta går att ta tillvara och använda. Det tjänar både du och miljön på. Livsmedelspriserna har skjutit i höjden den senaste tiden och det känner de flesta av i plånboken. 

Här nedan följer enkla tips för att få ner kostnaderna och minska svinnet. 

Ris och pasta

1. Pasta och ris i sallader och gratänger

Pasta eller ris går utmärkt att använda i sallader eller varför inte göra en gratäng tillsammans med grönsaker och något proteinrikt? 

Att steka ris tillsammans med rester av kött/korv och grönsaker blir också väldigt gott. Krydda gärna med vitlök och andra smakrika kryddor. 

Pasta funkar bra att frysa men ris blir grynigt och tråkigt. 

Skalad potatis på tallrik med dill

2. Potatisrester kan bli klyftpotatis, sallad, pålägg och pytt i panna

Potatis som blivit över från middagen kan du använda till en massa saker. Stek eller gör klyftpotatis nästkommande dag. Eller varför inte blanda till en potatis-
sallad? Om du har bara har någon enstaka kvar så kan du skiva ner den på smörgåsen tillsammans med en sträng kaviar och hackad purjolök. 

Ett annat tips är att riva ner potatisen när du gör köttfärsrätter. Då drygar du ut den dyra färsen.

En pytt i panna är heller aldrig fel. Ta vad du har och fräs ihop det i stekpannan.

limpa

3. Rester av bröd, kex och kakor

Bröd som börjar bli torrt har många användningsområden. Gör vitlöksbröd eller krutonger. Eller varför inte fattiga riddare eller varma mackor? På varma smörgåsar kan man dessutom lägga på rester från både det ena och andra och sen gratinera med riven ost. 

Ett annat alternativ när det gäller gammalt bröd är att torka det och sedan mixa till ströbröd. Bra att ha till panering.

Söndriga kex, bitar av knäckebröd och skorpor funkar bra att smula ner i müslin. Blev det pepparkakor över i vintras så är det jättegott att bryta ner dem i bitar och äta på filmjölken. Torra bullar går bra att torka i ugnen till skorpor. 

Olika frukter som börjar bli övermogna

4. Övermogen frukt till smoothie, paj, kräm och glass

Frukt som börjar bli övermogen och fått fläckar passar utmärkt till kräm, att frysa ner i bitar till smoothie eller varför inte göra en härlig paj? 

Mosade bananer är en bra grund i hemgjord glass men går även att använda när man bakar mjuka kakor och bröd. Likaså rivet äpple och päron. 

Testa även att ha rivet äpple i köttfärsrätter. Det blir både saftigt och gott.

Har du en juicepress, så gör en riktigt god vitamindryck av den övermogna frukten.

Röd paprika, broccolihuvud, morot, aubergine, zucchini

5. Tråkiga grönsaker till pytt, grytor, pastasåser och gratänger

Grönsaker som har blivit tråkiga kan man hacka ner till en grönsakspytt eller lägga ner hacket som bas i en gryta. Det går också utmärkt att göra en pastasås eller blanda ner grönsakerna i en gratäng eller paj. 

Eller frys in för att använda framöver. Om konsistensen blir tråkig efter de varit frysta så koka/stek dem för att sedan mixa till en fyllig sås.

Rivna morötter kan man använda både i brödbak, mjuka kakor samt köttfärsrätter. 

Mjölk, ost, ägg, smör och andra mejerivaror

6. Mejerivaror kan frysas in eller användas till bakning

Fil och yoghurt som har gått ut i datum går ofta att äta i en vecka efteråt. Lukta och smaka. Andra förslag är att göra en god smoothie eller använda det som degvätska i baket. Kolla brödrecept med filmjölk/yoghurt och bikarbonat. Det är lättbakat och du slipper dessutom jäsa degen. 

Mjölk och grädde går utmärkt att frysa, annars brukar det vara uppskattat av barnen om man gör en stor sats pannkakor. Har du tidsbrist så gör en ugnspannkaka. Frys in i portioner och ta fram i omgångar.  Släng aldrig ostskalkar, riv istället ner dem och frys in.

Köttfärs i stekpanna

7. Rester av köttfärs och annat kött

Köttfärsrätter är väldigt tacksamma att dryga ut med bönor, lök och alla sorts rivna rotfrukter. Mixa bönorna så ”försvinner” de in i färsen. Då är det ingen som ser dem och smaken påverkas inte nämvärt. 

Rester av andra typer av kött som tex skinka, kyckling, korv är perfekta till pastasåser, i en paj, på pizzan eller i en soppa.

8. Rester av fisk och skaldjur till soppor och biffar

Fisk och skaldjursrester kan bli till en god fisksoppa eller så kan man smula/mixa ner resterna till en smet och sedan steka biffar. Om du får många små portioner fisk över så samla dem i frysen och gör en rejäl sats biffar när du fått ihop tillräckligt. 

Att göra en krämig sås och sedan tillsätta resterna går också bra. Det kan sedan i sin tur bli en fisk- och skaldjurslasagne. Fisk blir gärna smulig och torr när man sparar den men det märks inte i en såsig lasagne. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top