Torskgratäng med spenat och potatismos

Vår krämiga fiskgratäng omges av ett fluffigt potatismos och toppas med smakrik ost. Torsken vilar under en läcker citronsås med spenat och grädde.

Du behöver

    4 portioner
  • 600 g torskrygg
  • Potatismos
  • 700 g mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • salt och peppar
  • Sås
  • 25 g smör
  • ½ gul lök
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g bladspenat
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 50 g riven ost
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen och rör i smöret i bitar tillsammans med äggulorna. Smaka av med salt och peppar.

2

Spritsa moset runt kanten i en ugnsfast form. Lägg fiskbitarna mitt i formen. Krydda med salt och peppar.

3

Sås: Smält smöret i en kastrull. Skala och hacka löken och fräs den någon minut utan att den får färg. Strö över mjöl och rör om.

4

Späd med mjölk och koka i 5 minuter. Rör i spenat och grädde. Koka upp och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

5

Täck fisken med sås och strö över ost. Gratinera i ca 25 minuter tills gratängen fått fin färg och fisken är klar.

Scroll to Top