4 portioner
Du behöver
- 1 vitlöksklyfta
- ½ dl strösocker
- ¾ dl japansk soja
- ½ msk risvinäger
- Finrivet skal och saft från 1 lime
- 1 tsk maizena
- 700 g laxsida med skinn
- rapsolja att pensla gallret med
- rostade sesamfrön
Stekta grönsaker
250 g frysta sojabönor
100 g babyspenat
8 salladslökar
rapsolja att steka i
salt
1 msk finhackad inlagd ingefära
Servering
kokt basmatiris
ingefära- och chilisås
Gör så här
Pressa vitlöken och blanda med socker, soja, risvinäger, skal och saft från lime och maizena i en kastrull.
Låt allt koka i någon minut under vispning till en simmig glaze. Låt svalna. Lägg fisken, med skinnet kvar, i en bunke. Pensla med glazen runt om och låt sedan ligga kallt i glazen i 1 timme.
Pensla gallret med olja. Ta upp laxen ur bunken och låt det mesta av glazen rinna av. Grilla först skinnsidan i ca 10 minuter. Vänd fisken med hjälp av stekspadar och grilla sedan den andra sidan i ca 10 minuter.
Lägg laxen på ett uppläggningsfat och strö över sesamfrön.
Stekta grönsaker: Tina sojabönorna. Stek sojabönor, babyspenat och salladslök i rapsolja i en stekpanna, lite åt gången. Salta. Rör ner ingefäran i de varma grönsakerna.
Servering: Servera laxen med de stekta grönsakerna, kokt ris och chilisås med ingefära.