Du behöver

  • 600 g strömmingsfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 msk riven pepparrot
  • 3 msk rumsvarmt smör
  • 1 dl chilisås av ketchuptyp
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd

Ugn: 225°

Gör så här

1

Skölj strömmingen, låt den rinna av och klappa den torr med hushållspapper. Klipp bort ryggfenan. 

2

Lägg strömmingen med köttsidan upp och strö på saltet. Blanda pepparrot och smör och bred över strömmingen.

3

Rulla ihop strömmingen och lägg rullarna tätt i en smord ugnsfast form.

4

Blanda chilisås och grädde och häll över strömmingen. Strö på ströbrödet. 

5

Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter.


Kommentar:
En strömmingslåda är alltid rätt. Lika god varm och nylagad tillsammans med kokt ­potatis som kall på en knäckemacka. Var namnet på den här klassiska lådan kommer ifrån vet jag inte, men den får sin goda smak av pepparrot och chilisås.