Janssonpaj

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 2 msk kallt vatten Fyllning: 2 st gul lök 2 msk smör 1,5 dl riven ost...

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

2 st gul lök
2 msk smör
1,5 dl riven ost smakrik
6 st potatis kokta
1,5 dl riven ost smakrik
125 g anjovis 1 burk, spara spadet

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
2 msk ansjovisspad
salt, peppar

Garnera med:

dill
citron

Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Nagga degen och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2

Fyllning: Skala och hacka löken grovt och fräs den mjuk i stekpanna med smör. Lägg den i formen och strö över ost. Skiva potatisen, lägg vackert i formen och lägg på ansjovisen.

3

Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ansjovisspad, salt och peppar, och häll i formen. Grädda tills ägg-stanningen stelnat, ca 30 minuter.

4

Garnera med dill och servera med citronklyftor.

Scroll to Top