Du behöver
- 800 g älggrytbitar
- salt och peppar
- 2 msk smör
- 1 st gul lök
- 2 dl rött vin
- 5 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 5 st enbär
- 2 msk soja
- 10 st steklök
- 250 g blandsvamp t ex trattkantareller, kantareller
- smör till stekning
- 2 msk maizena redning
- 2 dl lingon
Servera med:
potatismos
lingon
Gör så här
Krydda köttet med salt och peppar och bryn det runt om i omgångar i en stekpanna med smör. Lägg över i en gryta. Skala och hacka löken och lägg ner i grytan.
Späd med vin, vatten, fond och tillsätt tomatpuré, enbär och soja, och småkoka under lock tills köttet känns mört, ca 1 timme.
Skala löken och ansa svampen och stek det i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tillsätt lök och svamp till grytan och koka i 15 minuter. Red av och koka ett par minuter. Lägg i lingon och koka upp och smaka av. Servera med potatismos och lingon.