Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 16 dl
Fyllning:
100 g pistaschmandel
150 g mandelmassa
150 g smör
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
pistaschmandel
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen väl tills den är blank och släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Fyllning: Mixa pistaschmandeln i matberedaren. Tillsätt mandelmassan i bitar under mixning. Lägg i smör, socker och vaniljsocker och mixa till en jämn smet.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 50×40 cm. Bred fyllning på ena halvan och vik över andra halvan. Skär 20 remsor och tvinna och sno ihop dem till en knut.
4
Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och hackad pistaschmandel. Grädda i ca 10 minuter.