Ost – nyttigare än du tror: 5 positiva hälsoeffekter

Mjölk från ko, get eller får. Hård eller mjuk. Pastöriserad eller ej. Ostens olika egenskaper bestämmer vilka hälsoeffekter den har. Här är fem skäl till att äta ost!

Ost innehåller många olika typer av näringsämnen och komponenter som tillsammans skapar komplexa fysiska strukturer. Detta kallas ostmatrisen och ger speciella hälsoeffekter – som inte beror på enskilda näringsämnen.

Det handlar alltså om själva sammansättningen och den varierar mycket, beroende på vilket djur mjölken kommer från, hur osten är tillverkad och vilken konsistens osten har. Det finns ett oändligt antal variationer. Och forskarna befinner sig fortfarande i ett tidigt skede när det gäller ostmatrisen och dess hälsoeffekter.

Ett exempel: Mognad förändrar smaken och strukturen hos osten, men även hälsoeffekterna. Proteinerna i osten bryts ner till små bitar som kallas för peptider. Hittills har peptider upptäckts i parmesan, vit getost, gouda och cheddar. Dessa ämnen normaliserar blodtrycket, har en antibakteriell och en viss antioxidant effekt.


LÄS ÄVEN: Tarmhälsan påverkar hela din kropp – så får du magen i balans


1. Benen blir starkare av ost

Resultat från olika koststudier visar att fermenterade mejeriprodukter, såsom lagrad ost, har särskilt positiva effekter på nybildningen av ben i skelettet.

Ost kan minska förlusten av benmassan och därmed minska risken för frakturer.

2. Hjälper dig hålla vikten

Många ostar innehåller probiotika, levande mjölksyrabakterier, som har en gynnsam effekt på ämnesomsättning och tarmflora.

Exempel på sådan ostar är gouda, cheddar, edamer, gruyère, feta, emmentaler och parmesan.

3. Ost bygger upp musklerna

Med åldern förlorar vi muskelmassa. Det leder till minskad muskelstyrka och ökar risken för att falla och få frakturer. Forskning visar också att låg muskelmassa kan öka risken för typ 2-diabetes.

Ost hjälper dig att bygga upp och bibehålla muskelmassa. En mexikansk studie har visat att man kan förebygga förlust av muskler genom att äta 200 gram ricottaost om dagen.


LÄS ÄVEN: 7 hälsosamma anledningar att äta havregryn VARJE dag


4. Bra för din hjärthälsa

Ost, oavsett fettinnehåll, verkar inte öka risken för hjärtsjukdomar. Tvärtom, ny forskning hävdar att ost kan skydda mot hjärtproblem.

En studie visar att 40 gram ost per dag kan minska risken för hjärtsjukdom med tio procent. Regelbundet intag av ost ger också bättre blodfetter och kolesterol.

5. Hård ost minskar risk för hål i tänderna

Hård ost har kopplats samman med en minskad risk för hål och skador på tänderna. En grupp italienska forskare studerade hur bakteriefloran i munhålan påverkades när man åt parmesanost efter middagen. De fann att pH-värdet i munnen ökade och att detta gjorde det svårt för syraangrepp på tänderna.


LÄS ÄVEN: Förebygg benskörhet – med rätt mat och motion


Scroll to Top