7 hälsosamma anledningar att äta havregryn VARJE dag

Att börja dagen med en tallrik havregrynsgröt är en bra investering för god hälsa. Havre är supermat full av nyttigheter som kroppen älskar och mår bra av. Här är sju anledningar till att äta mer havre!

På kaféer serveras havre-latte på löpande band. På hyllorna i livsmedelsbutikerna trängs havreris och havrebröd med havregurt och havredryck. Borta är tiden då man bara fick i sig havre genom klistrig havegrynsgröt. Havre har gått från bespottad fattigmanskost till hajpat supergryn.

Havre, eller Avena sativa på latin, är något av ett superlivsmedel, visar mängder av studier.

– Det innehåller hälsosamma varianter av kolhydrater, fett och protein som kroppen behöver för att må bra. Alla tre är dessutom av bra kvalitet, det vill säga gör gott för kroppen, säger dietisten Emma Lindblom som själv äter havre i princip varje dag.

– Min frukost roterar mellan havregrynsgröt med diverse topping, overnight oats (kall gröt), fil med havrebaserad granola och havrebröd. Och går jag på mitt favoritkafé beställer jag gärna en lyxvariant av havregrynsgröt med hjortron, nötsmör, skummad mjölk och kardemumma.


LÄS ÄVEN: Så skapar du nya rutiner och sunda vanor: Små förändringar som ger stor effekt


Havre ger bättre ork

Förutom bra kolhydrater, fett och protein innehåller havre även värdefulla vitaminer och mineraler, samt fytokemikalier som skyddar cellerna. Samt även betaglukan – ett slags fiber som bland mycket annat kan hjälpa till att förbättra nivåerna av blodfetter och kolesterolvärden, ge sta-bilare blodsockerkurva och stärka immunförsvaret.

Emma Lindblom, aktuell med boken Haja havre (Polaris Fakta) jobbar bland annat med Sveriges landslagsidrottare och hjälper dem att äta rätt.

– Gissa vad jag rekommenderar dem att äta? Jo, just det – havre! Förutom alla hälsoeffekter är havre nämligen utmärkt träningsmat som kan förbättra ork och resultat.


LÄS ÄVEN: 6 saker du (kanske) inte visste om äpplen


Här är sju skäl att äta mer havre

1. Minskar det onda kolesterolet

Fibersorten betaglukan som finns i havre kan sänka det onda kolesterolvärdet, LDL. Betaglukaner bildar en gelé som tar med sig kolesterolbildande gallsyror ut ur kroppen. Då behöver kroppen producera mer gallsyra. För att kunna bilda gallsyra använder levern kolesterol, främst LDL-kolesterol. Det hjälper till att sänka det totala kolesterolet och i synnerhet LDL-kolesterolet.

2. Sänker blodtrycket

Havre har en blodtryckssänkande effekt, och det verkar finnas en koppling mellan fibrer i havren och hjärt-kärlhälsa. Vissa ämnen i havre gör nämligen blodkärlen mer elastiska vilket gör det svårare för det dåliga kolesterolet LDL samt blodfettet triglycerider att fastna i kärlväggarna. Och den särskilda fibersorten betaglukan i havre verkar också ha särskilt positiva effekter på högt blodtryck.

3. Förbättrar tarmfloran

Olika studier visar att havre har en positiv effekt på mag- och tarmhälsan. Man tror att det har att göra med såväl fibrerna som de så kallade fytokemikalierna i havre. Fytokemikalier har en virus- och bakteriedödande effekt samt skyddar våra celler från inflammationer och oxidation. Och de påverkar immunförsvaret, ämnesomsättningen och inte minst tarmfloran.

4. Förebygger ­hjärt-kärlsjukdom och diabetes

I havre finns en rad olika fytokemikalier, till exempel avenantramider, som framför allt finns i havre. De fungerar som en antioxidant och har antiinflammatorisk effekt. Och det kan hjälpa till att minska den kroniska inflammationen som uppstår vid livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, övervikt och det metabola syndromet. Alltså sjukdomar där det pågår en låggradig kronisk inflammatorisk process i kroppen.

5. Ger stabilt blodsocker

Fibersorten betaglukan i havre, som är en löslig fiber, gör att det tar längre tid för glukosmolekylerna att brytas ner och absorberas i tunntarmen. Det innebär att det kommer att ta längre tid för glukosmolekylerna att komma ut i blodet. Som följd blir blodsockerkurvan jämnare och blodsockertoppen inte så hög. Detta påverkar också mängden insulin i blodet, som blir jämnare och lägre.

6. Gör det lättare att hålla vikten

Att äta mer havre är en god idé för att hålla sig mätt längre. Studier visar att människor som äter en havrebaserad frukost i regel äter bättre sammansatt lunch än andra. Forskare tror att havre ökar mättnadskänslan och mättnadshormonerna – vilket gör aptiten mindre.

7. Stärker immunförsvaret

Havre med sina många goda egenskaper tycks även kunna hjälpa till att utveckla, underhålla och stimulera immunförsvaret och göra en bättre rustad mot sjukdomar. Bland annat är det fibersorten betaglukan och fibrerna som har effekt på immunförsvaret.


LÄS ÄVEN: Därför ska du äta blåbär varje dag: 9 nyttiga anledningar


Scroll to Top