Därför ska du äta blåbär varje dag: 9 nyttiga anledningar

Blåbär från nordiska skogar är verkliga hälsobomber. Här är nio goda skäl att äta blåbär!

9 hälsofördelar med blåbär

Har bästa antioxidanten

Blåbär, och andra mörka bär som björnbär och svarta vinbär, innehåller polyfenoler. Denna typ av antioxidant har positiva effekter på fettförbränningen. Blåbär håller också blodsockret på en jämn nivå, vilket kan förebygga diabetes och lindra sötsug.

Håller magen i form

Blåbär innehåller massor med fibrer, som är bra för att hålla magen i form. Ät dock bara färska eller frysta, undvik halvfabrikat som pulversoppor, färdig sylt och soppor då de ofta innehåller stora mängder socker och ibland sötningsmedel.

Bra vid förstoppning och diarré

Att äta färska blåbär när man är förstoppad brukar få fart på magen. Vill man lindra diarré däremot ska man använda sig av torkade blåbär eller blåbärssoppa.

ANNONS

Skyddar mot infektion

Blåbär innehåller en rad mineraler och vitaminer, som magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn, B-vitamin och C-vitamin. De är dessutom rika på antioxidanter som skyddar mot infektioner.

Förebygger cancer

Blåbär kan motverka olika cancertyper, som prostata, tjocktarms- och livmoderhalscancer. Ämnena ellagsyra och quercetin har till exempel visat sig motverka tjocktarmscancer.

Gynnar hjärthälsan

En studie vid Universitetet i östra Finland i Kuopio, visar att ett dagligt intag av blåbär kan reducera den låggradiga inflammation i kroppen som är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Fint för synen

Tack vare att blåbär innehåller antocyaniner anses de vara bra mot ögonbesvär och det finns kosttillskott med blåbär som främjar ögonhälsan. Men det ska alltså vara vildväxande, nordiska blåbär, inte odlade bär.

Stärker minnet

Studier har visat att ålders-relaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin som är bra för bildandet av nya hjärnceller.

Sänker blodtrycket

Att äta blåbär varje dag kan sänka blodtrycket och motverka stela och oelastiska blodkärl, visar en studie vid Florida State University.

Scroll to Top