Upptäck grönkålens hälsofördelar: Så kan den hjälpa dig att må bättre

Grönkål är billig, miljövänlig och sprängfylld med nyttigheter – fibrer, vitaminer och mineraler – som är toppen för kroppen och hälsan. Och så är det gott, också.

Under många år levde grönkålen i skuggan av mer exotiska grönsaker. Den sågs som ett magert tillbehör i grytor eller soppor. Men sedan kom begreppet superfood, supermat, och helt plötsligt blev grönkålen trendig. Kokböcker och tidskrifter hyllade grönsakens många fördelar.

Men vad är det egentligen som har gjort grönkålen så populär? Grönkål, eller ­kruskål som den också kallas, innehåller väldigt mycket ­näring, 100 gram grönkål ger dig till exempel nästan hela dagsbehovet av vitamin C, en viktig antioxidant som skyddar oss mot förkylningar, underlättar upptaget av järn och bildandet av kollagen i bindväv och hud.

LÄS ÄVEN: Minska artrosbesvären med rätt kost: 10 tips på vad du ska äta

Grönkål är väldigt rik på ­vitamin K som är nödvändigt för blodets koagulerings­förmåga och är viktig för ­skelettet. Grönkål är också väldigt kalorifattig och ­mycket rik på fibrer.

Och vare sig du äter den rå i en sallad eller tillagad i en gryta, soppa eller paj – eller helt enkelt som ugnsbakade chips – får du garanterat en riktig näringsbomb i dig.
Så varför inte unna dig en gnutta grön magi!

ANNONS

Näringsinnehåll i grönkål

Grönkålens höga innehåll av C-vitamin skyddar kroppens celler mot oxidativ stress och hjälper dig att undvika infektioner, förkylningar och influensa. Men grönkålen innehåller också mycket A-vitamin, flera olika B-vitaminer samt viktiga mineraler som kalcium och kalium.

Vitamin A är bra för synen och huden. B-vitaminet folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Niacin, som också är ett B-vitamin, hjälper till att hålla nerv­systemet fungerande och ­huden frisk.

Kalcium ger starka tänder och ben. Kalium är bra för nerver och muskler.

Näringsinnehåll per 100 gram:
40 kcal
3,4 g protein
0,7 g fett
3,2 g kolhydrater
3,7 g fibrer

Källa: Livsmedelsverket

Skyddar mot inflammation

Grönkål är rik på antioxidanten lutein, ett näringsämne som ­enligt forskare kan ­skydda mot grå starr.

Lutein har också visat sig dämpa låggradig inflammation i kroppen hos i övrigt friska människor men även hos personer med kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och ­kärlkramp.

Lutein minskar också ateroskleros (åderförkalkning) och det finns även i exempelvis broccoli, spenat och brysselkål.

Källa: Linköpings universitet

Tre recept med grönkål:

Scroll to Top