6 saker du (kanske) inte visste om äpplen

Ett äpple om dagen håller doktorn borta sägs det. Äpple är nyttigt och forskning visar att fruktens fibrer minskar upptaget av socker i kroppen. – Det är bra för blodsockret, säger hälsocoachen Johannes Cullberg.

1. Vad är det som är så speciellt med äpplen?

– Dels innehåller äpplen ett naturligt förtjockningsmedel som kallas för pektin. Det är en kolhydrat som knappt innehåller några kalorier och som ger en väldigt hög mättnadskänsla. Äpple innehåller också antioxidanter som enligt studier har en positiv effekt för diabetes typ 2. De stabiliserar blodsockernivån och har även visat sig kunna sänka blodtrycket. Det är helt enkelt ett väldigt bra, kalorifattigt och mättande livsmedel.

2. Varför är äppelskalet så nyttigt?

– Närmast skalet finns till exempel pektinerna och antioxidanterna. Det gör det egent-ligen på alla frukter och grönsaker så det dummaste du kan göra är att ta bort skalet, eftersom nyttigheterna försvinner då.

3. Hur kan äpplen som innehåller fruktsocker stabilisera blodsockernivån?

– Äpplen innehåller olösliga och lösliga fibrer och forskning har kommit fram till att om du äter ett äpple innan en måltid så lägger de lösliga fibrerna sig som en hinna runt magsäcken vilket gör att kroppen inte tar upp glukosen (sockret) från kolhydraterna lika snabbt. Fibrerna från äpplet hindrar alltså glukosen från att komma rätt ut i blodet lika snabbt som den annars brukar göra vilket gör att blodsockernivån blir mycket stabilare. Du blir inte lika snabbt hungrig och det dämpar även sötsuget. Det är häftigt att se att det verkligen stämmer. Jag har själv testat hemma med en blodsockermätare. När jag äter ett äpple före maten dämpas min blodsockertopp och blir mycket lägre. Det är just kombinationen att börja med äpplet och sedan äta maten som ger en sådan positiv effekt!

6 saker du (kanske) inte visste om äpplen
Johannes Cullberg är hälsoentreprenör.
Foto: Kate Gabor
4. Är torkade äpplen lika nyttiga som vanliga äpplen?

– När äpplen torkar försvinner vätskan och det blir en mycket högre koncentration av socker. Torkade äpplen har nästan fem gånger så mycket socker som färska äpplen. När du torkar äpplen reduceras även näringsämnena något, både på grund av upphettningen och för att näringen avtar med tiden.

5. Varför är det nyttigare att äta ett äpple än att dricka ett glas äppeljuice?

– Det som händer när vi pressar ut juice från äpplet är att de flesta fibrer tas bort och då kommer fruktsockret rakt ut i kroppen. Då liknar det nästan läsk.

6. Hur viktigt är det att välja ekologiska äpplen?

– Jag förespråkar alltid ekologiska och svenska äpplen. I övrigt är både importerade och svenska äpplen dock rejält besprutade. Skalet är däremot rätt tjockt så om du sköljer äpplena noga är det okej. Jag väljer till exempel svenska icke-ekologiska äpplen framför importerade ekologiska äpplen.

Scroll to Top