Vi är rätt snabba med att slänga potatisskal och morotsblast av gammal vana. Men de mesta resterna från grönsakerna och frukten som hamnar i soporna innehåller mycket näring och passar bra som topping på sallader och soppor, köttgrytan eller mixade i grönsaksbuljongen och smoothien.
På senare år har superfood – mat med extra högt näringsinnehåll varit i ropet. Här döljer den sig helt oväntat i skalen och blasten. Näringsfysiologen Lovisa Söderman från Kristinehamn brinner för att inspirera flera till en mer hälsosam livsstil. Hon låter skalet vara kvar så ofta det går.
– Skal, stjälkar och blast på frukter och grönsaker är inte skräp, tvärtom sitter mycket av nyttigheterna och smaken just i skalet. När man har köpt fina och fräscha och förhoppningsvis lokalt och ekologiskt producerade livsmedel så är det sorgligt att låta en stor del av dem gå till spillo, säger Lovisa Söderman.
Bra för ekonomin att äta skalen
För att inte tala om att det rent ekonomiskt är en fördel att inte skala. När det gäller potatis blir det så mycket som en femtedel som slängs när vi skalar den.
– Skala hellre efter att du kokat potatisen eller rödbetorna, då är det lättare att bara lyfta bort det översta om du måste.
Stammen eller stjälken på grönsaker som olika kålsorter, persilja och brysselkål är likaså den full av vitaminer.
LÄS ÄVEN: Därför ska du äta det vita på clementinen – missa inget av det nyttiga
– Själv sparar jag dem och använder till att koka buljong, i en wok eller fräsa i en panna tillsammans med lök och selleri. Det enda som hindrar dig från att ta till vara nyttigheterna är fantasin.
Lovisas råd är att tvätta skalet ordentligt och att gärna välja ekologiskt odlade råvaror om man ska äta det.
– Annars är det näringsmässigt en fördel att äta skalet för att få i sig mer näring och fibrer, som är bra för tarmarna och tarmfloran. Skalet på de flesta frukter och grönsaker som äpplen, citrusfrukter, potatis, squash och kiwi innehåller bland annat antioxidanter och fibrer som är bra för hälsan.
Använd i sallader och smoothies
Citrusskal har en frisk och syrlig smak som passar i både småkakorna och fisksoppan. Limeskal passar särskilt bra i rätter med asiatisk kryddning. Mjuka skal, menar Lovisa Söderman, är en del av själva smakupplevelsen.
– Så skala inte fikon, sharon, zucchini och aubergine, även den lite håriga kiwin går att äta med skalet på, säger hon.
Hon har själv upptäckt att det finns flera fördelar med att äta bananskal. Det är rikt på kalium, magnesium och vitamin B6.
– Bananer innehåller även aminosyran tryptofan som omvandlas till serotonin i kroppen. Serotonin är ett av våra må bra-hormoner. Man kan mixa ner skalet för att ha i smoothier eller använda som ett proteinrikt och fiberrikt mjöl till bakning.
LÄS ÄVEN: 6 saker du (kanske) inte visste om äpplen
Något vi heller inte ska låta gå förlorat i soporna är blasten på våra grönsaker, exempelvis morötter och rödbetor.
– Använd rödbetsblast i salladen eller mixa ner i en smoothie. Blasten är lite grövre i konsistensen och håller länge i kylen. Som med alla mörkgröna grönsaker är den väldigt rik på antioxidanter.
Mer än man tror går att äta
Väldigt mycket går att äta, faktiskt mer än man tror, menar Lovisa Söderman.
Bladen som sitter runt blomkålshuvudet kan exempelvis ätas råa, kokas lätt i saltat vatten och ha i en paj, blandas ner i en blomkålssoppa eller tillagas i ugn tillsammans med buketterna.
– Mycket information finns både i böcker och på nätet, så när fantasin tryter är det bara att kolla upp innan och sedan är det bara att pröva sig fram.
Fem skal du inte ska slänga
- Apelsinskal är nyttiga på många sätt. Bland annat innehåller de flavonoiden hesperidin som kan sänka både blodtrycket och kolesterolvärdet. Skalen kan du enkelt
använda för att smaksätta en marinad. De är också goda att använda kanderade eller syltade på kakor, bakverk och desserter. - Bananskal innehåller höga halter av vitamin B6 och B12, magnesium, kalium, fibrer och protein. Dessutom är de rika på antioxidanter som kan hjälpa till att öka din fettförbränning. Mixa ner skalen i en smoothie eller i en banankaka.
- Citronskal innehåller upp till tio gånger så mycket vitamin som saften gör. Plus att det har nyttigheter som fibrer, kalcium, magnesium, folsyra och betakaroten. Istället för att kasta bort, använd skalet till en god citronkrydda eller mixa i en smoothie.
- Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Gör krispiga chips av dem och rosta dem i ugnen 15 minuter tills de är gyllene och krispiga.
- Aubergineskal innehåller vattenlösliga fibrer som förstärker din tarmflora. Skalet är också rikt på ämnet nasunin som skyddar cellerna i din hjärna och förebygger åderförkalkning. Det fungerar även antiinflammatoriskt. Skär i skivor och salta lite för att få bort den bittra smaken.
LÄS ÄVEN: De flesta behöver tillskott av vitaminer – så väljer du rätt i butikshyllan