Därför ska du äta det vita på clementinen – missa inget av det nyttiga

Doften och smaken av clementiner hör julen till. Men, peta inte bort den vita hinnan på clementinen när du skalar den. Där finns nämligen massor av nyttigheter.

Precis som det finns olika sorters äpplen finns det olika sorters småcitrus och den clementin vi äter nu i december brukar komma från Spanien. Den saknar ofta kärnor, är lätt att skala och den har en härlig balans mellan syra och sötma. Och den doftar jul!

Clementiner är rika på C-vitamin

En stor fördel med clementinen är att den är mycket rik på vitamin C. Det är en viktig antioxidant som är bra för immunförsvaret och kroppens ben och brosk. C-vitamin hjälper också kroppen att ta upp järn från maten.

Äter du tre clementiner om dagen får du i dig mer än den rekommenderade dagliga dosen av vitamin C. Du får också i dig en hel del nyttiga fibrer. Kostfibrer är bra för tarmhälsan, immunförsvaret, sänker blodfettet och håller blodsockret i balans.

Det vita på clementinen innehåller mycket nyttigt

Albedoen, som den vita hinnan mellan skal och frukt kallas, innehåller mycket antioxidanter och kostfibrer, framför allt pektin som är ett slags förtjockningsmedel och som bland annat kan dämpa aptiten.

– Den vita hinnan innehåller flavonoiden hesperidin som sänker blodtrycket och håller kolesterolet nere. Så ät det också, säger näringsbiolog Lise von Krogh.

Lise von Krogh är näringsbiolog. Foto: Alberto Palladino

Clementiner innehåller få kalorier

Clementinen är en kalorifattig frukt (35 kalorier per 100 gram) som innehåller mycket vatten. Om du äter många clementiner nu i julhelgen betyder det att du får i dig en massa näring, som julmat ofta är fattig på, och frukten fyller ut magen så att du inte får plats med alltför mycket kaloririk julmat, menar Lise von Krogh.

Tänk på att välja obesprutad eller ekologiskt odlad frukt. Tänk också på att det finns personer som är allergiska mot citrusfrukter, så visa hänsyn, uppmanar Lise von Krogh.

Tre clementiner innehåller:

• 99 mg vitamin C (132 procent av dagsbehovet).
• 5 gram fiber (cirka 15 procent av dagsbehovet).
• 55 µg (mikrogram) folat(18 procent av dagsbehovet).
• 372 mg kalium (12 procent av dagsbehovet).

Översättning: Titti Holmquist

Scroll to Top