10 välsmakande julkryddor som gör susen för din hälsa

Varför inte ta lite extra saffran i årets lussebullar? Flera av kryddorna du stoppar i julbordets bakverk och maträtter är nämligen rena dunderkuren för din hälsa.

Julens maträtter och bakverk är inte bara underbart goda och en viktig del av våra jultraditioner – många av dem innehåller även massor av kryddor som är toppen för din hälsa! du kan alltså njuta lite extra av allt från lussekatter, glögg och pepparkakor till köttbullar och senap. Här listar vi 10 välgörande julkryddor.

10 nyttiga julkryddor

Saffran

Saffran smakar inte bara ljuvligt – det höjer även mängden aktivt serotonin i hjärnan och gör dig gladare. Bättre sömn och koncentration får du på köpet. Saffran sägs även höja den sexuella lusten hos både kvinnor och män. Sin gula färg får saffran från ämnet crocin som hindrar uppkomsten av sjukdomar som ms och als.

Kanel

Kanel är en riktig superkrydda som inte bara är sprängfylld av antioxidanter utan också både bakterie- och svampdödande. Det har också en blodsockerutjämnande effekt och fungerar bra mot illamående och diarré.

Kryddnejlika

Kryddnejlika lugnar oroliga magar men sägs också kunna dämpa oro och nervositet. Även infektioner i luftvägarna kan dämpas med hjälp av kryddnejlika, liksom hösnuva.

ANNONS

Ingefära

När det gäller ingefära är hälsoeffekterna så många att det är svåra att räkna. Traditionellt har kryddan använts mycket i den kinesiska folkmedicinen för att motverka illamående. Framför allt vid graviditet, åksjuka och sjösjuka. Ingefära fungerar även lugnande för magen på andra sätt genom att minska gaser, stimulera matsmältningen och minska risken för magsår.

Utöver det är ingefäran antiinflammatorisk och kan därför ge god hjälp vid ledbesvär. Även immunförsvaret stärks på grund av det rika innehållet av antioxidanter och du kan även förvänta dig både lägre kolesterol och ökad blodcirkulation vid regelbundet intag.

Pomerans

Pomerans höjer din ämnesomsättning i vila tack vare sitt innehåll av fenylefrin. Detta ämne gör dig mättare och hjälper dig att bli av med fettansamlingar runt midjan. Viktigt att veta är att för stort intag av pomerans kan leda till högt blodtryck.

Kardemumma

Kardemumman tillhör samma familj som ingefäran och har därmed liknande egenskaper. Även här är det främst den bakteriedödande och matsmältningsfrämjande effekten som oftast lyfts fram och förr användes kryddan ofta för att lösa olika magkramper som kolik. En positiv bieffekt av kardemumma är att den ger god andedräkt.

Senap

Senap har varit en känd medicinalväxt i Sverige ända sedan medeltiden och har traditionellt använts mot luftvägsbesvär, hosta och astma. Senapsfröet har en bevisat antibakteriell effekt och innehåller flera nyttiga ämnen som fosfor, zink, mangan, vitamin B3 och omega-3.

Stjärnanis

Stjärnanis är rik på antioxidanter och kan hämma tillväxt av både bakterier, svamp och virus. Forskning har visat att extrakt från stjärnanis kan vara lika effektivt som antibiotika mot flera läkemedelsresistenta bakterier.

Kryddpeppar

Kryddpeppar innehåller ämnet eugenol som anses ha positiva effekter på hjärtat. Och även om du inte kommer att kunna äta några större mängder på grund av styrkan kan det vara intressant att veta att pepparn är rik på både vitaminer och mineraler.

Kummin

Besväras du av en gasfylld och krampande mage? Då kan lite kummin göra susen. Kryddan motverkar nämligen både kolik och magont och förklaringen finns i den eteriska oljan carvon som stimulerar både matsmältning och gallproduktion. Kummin aktiverar även mjölkproduktionen vid amning.

Scroll to Top