Ät mörk choklad för immunförsvaret
Den nyttigaste varma chokladen gör du på ren kakao eller mörk choklad med hög kakaohalt. Mörk choklad, gärna med 70–80 procents kakaohalt, innehåller nämligen en rad skyddande antioxidanter som stärker immunförsvaret. Den ljusa chokladen är inte lika hälsosam eftersom den innehåller mer fett och socker.
Choklad kan sänka blodtrycket och förebygga hjärtsjukdomar
När varm choklad är gjord på choklad av ekologiska, hela kakaobönor som inte värmebehandlats eller innehåller konstgjorda tillsatser får du en supernyttig råchoklad. Den är faktiskt så hälsosam att ett regelbundet intag kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra blodgenomströmningen och på så sätt förebygga hjärtsjukdomar.
Den kan också bidra till att förbättra insulinkänsligheten och därmed minska risken för diabetes. Toppa din varma choklad med en nypa kanelpulver och lite rivet apelsinskal för en välbalanserad och spännande smak.
Choklad innehåller mer antioxidanter än te
Om du rör ut två matskedar rent kakaopulver i en kopp kokande vatten får du dubbelt så mycket antioxidanter som i ett glas rött vin, tre gånger så mycket som i en kopp grönt te och fem gånger så mycket som i en kopp vanligt svart te. Varm choklad är alltså nyttigare än både te och rött vin.
Lindra din ångest med mörk choklad
Det finns saker som låter för bra för att vara sant. Men varm choklad gjord på mörk choklad kan både göra dig piggare och mer tillfreds. Kakao ökar halten av endorfiner och serotonin i kroppen och den påverkar både känslor, humör och sexuell lust i positiv riktning.
Det är den holländska kemisten Johannes Van Houten som vi har att tacka för den choklad vi har idag. Det var han som år 1828 utvecklade en metod som separerade det bittra kakaosmöret från de rostade, malda bönorna.
Vad är egentligen choklad?
Kakaobönor
De är fermenterade och torkade. De kan ätas hela, med eller utan skal. Konsistensen är fast och spröd och kakaobönor räknas som supermat. Om du tycker att de är för bittra för att äta som de är kan du tillsätta några bönor i din smoothie eller i frukostyoghurten tillsammans med lite färska bär.
Kakaonibs
Grovkrossade kakaobönor utan skal. Används på samma sätt som hela bönor. Om du gör egen choklad är de utmärkta för att ge lite tuggmotstånd.
Kakaomassa
Malda kakaobönor utgör basen i den choklad vi köper i affären. Kakaobönorna blir till en flytande massa när de mals och när massan kallnar blir den hård.
Kakaosmör
Pressas ut ur kakaomassan och blir till rent kakaofett. Detta är en fantastisk ingrediens när du gör din egen choklad. Det är en dyr råvara och chokladtillverkare tenderar att snåla med kakaosmöret.
Kakaopulver
Det som blir kvar när kakaosmöret har pressats ut ur kakaomassan. Kakaopulver innehåller därför lite fett och har höga halter av välgörande näringsämnen.
Chokladens historia
Kakaofrukten härstammar från Amazonas
Arkeologer har konstaterat att Amazonas urbefolkningar har nyttjat kakaofrukten under minst 6 000 år. De åt inte själva bönorna utan enbart det söta, vita lagret under skalet som kakaofröna är inkapslade i. De var länge ensamma om att ha tillgång till denna skatt.
När folken vandrade norrut tog de kakaoplantorna med sig. Det sägs att när Columbus kom till Amerika 1502 var han den första europén någonsin som smakade kakao. Men han tyckte det var för bittert och gillade det inte alls. Så småningom blev kakaobönorna Sydamerikas dyraste handelsvara. De användes som betalningsmedel, och de offrades till gudarna. Det var spanjorerna och portugiserna som tog med kakaon till Europa i början av 1500-talet.
Betalade med kakaobönor
Aztekerna, som kontrollerade stora delar av Centralamerika under nästan två århundraden fram till den spanska koloniseringen i början av 1500-talet, såg kakao som något mycket värdefullt och som ett fullgott betalningsmedel.
För 10 bönor kunde man köpa en kanin, en kvinna var värd 50 bönor. För en slav fick man betala 100 bönor. Men det gällde att kunna sina kakaobönor eftersom det även fanns falska bönor i omlopp. Bedragare extraherade den värdefulla kakaomassan och fyllde i stället kakaobönorna med jord.
Choklad kurerade och stärkte sårade soldater
Under det amerikanska revolutionskriget (1775–1783) gav man varm choklad till sårade och döende soldater. Det ansågs vara stärkande. De mörka kakaobönorna kan komma att spela en ännu viktigare roll inom medicinen i framtiden, det menar åtminstone en amerikansk forskare som under ett antal år studerat kunafolket i Panama.
Denna ursprungsbefolkning är känd för att förtära enorma mängder kakao och det har visat sig att denna grupp människor sällan lider av cancer, diabetes och hjärtsjukdomar.
Dracks på populära chokladhus
Vanan att dricka varm choklad började inom den spanska överklassen på 1500-talet. På 1600-talet spred sig traditionen till otaliga chokladhus i hela Europa. Där träffades man och njöt av den varma drycken. Spanjorerna tillsatte vanilj och honung i sin varma choklad och lyckades hålla receptet hemligt i över 100 år.
Det var först år 1875 som den choklad som vi känner till i dag såg dagens ljus. Den tillverkades i Schweiz efter att man lyckats utveckla verktyg för att extrahera kakaosmör.
Översättning: Weronica Andersson