De flesta behöver tillskott av vitaminer – så väljer du rätt i butikshyllan

Vilka vitaminer och mineraler behöver jag och bör jag ta ett tillskott? Vi frågade Hemmets Journals hälsokostexpert, Lotta Friberg.

Vilket vitamin eller mineral är vanligast att ha brist på?

– Det är vanligt att ha brist på zink, selen, C- och D-vitamin. Inte minst med tanke på att maten innehåller så lite näring numera. När det gäller D-vitamin har de flesta egentligen bara det man har lagrat i kroppen under de tre sommarmånaderna, vilket gör att många människor i Sverige har brist på D-vitamin. Just C- och D-vitamin, zink och selen brukar jag ofta framhäva som särskilt viktiga. Under pandemin visade det sig bland annat att folk som får extra C- och D-vitamin och zink inte blev så svårt sjuka.

Räcker inte maten för att få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler?

– Nej, inte som det ser ut idag. Jordarna är till exempel väldigt selenfattiga, i svenska jordar finns i stort sett ingen selen alls. Om vi tittar 50–100 år tillbaka i tiden innehöll maten mycket mer näring än den gör i dag. Det beror bland annat på försurade jordar och den mängd konstgödsel som används nu.

Hur kan jag veta att den mat jag köper är näringsrik?

– Det är omöjligt att veta. Men jag förespråkar alltid ekologisk mat. Ekologisk odling får inte använda syntetiska tillsatser, det måste vara naturlig gödning. Att odla själv är också ett bra sätt för att undvika besprutning och konstgödsel men likadant där så är det omöjligt att veta exakt hur mycket näring det är i det vi odlar.

När behöver jag ta tillskott och hur vet jag vilket jag ska välja?

– Det kan du inte veta om du inte tar ett blodprov som visar en eventuell brist. Du måste också göra testerna kontinuerligt och det är det ju få som gör. Ofta är det så att folk testar ett kosttillskott och märker en skillnad, till exempel att de mår bättre. De flesta människor har stor obalans och jag brukar rekommendera att man börjar med ett multitillskott med olika vitaminer och mineraler. Känn sedan efter om du mår bättre, blir piggare eller får mindre värk i kroppen.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa kosttillskott?

– Det är viktigt att köpa tillskott från seriösa hälsokostbutiker då det finns tillskott som innehåller cancerframkallande ämnen. Det är också viktigt att välja tillskott som är gjorda av naturliga ämnen eftersom kroppen känner igen dessa och kan ta upp dem mycket lättare.

Kan jag få för mycket av något vitamin eller mineral?

– Det ska mycket till för att man ska överdosera de flesta vitaminer och mineraler. Men selen och järn bör du vara lite försiktig med, då de kan vara giftiga i stora doser. Följer du rekommenderad dos, som står på förpackningen, ska det dock inte vara någon fara.

Skriv till Lotta

Lotta Friberg är expert på hälsokost och naturläkemedel.

De flesta behöver tillskott av vitaminer – så väljer du rätt i butikshyllan
Klicka här för att skicka din fråga till Lotta

Du kan även skicka brev till: Fråga Lotta, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Lotta” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Scroll to Top