Fläskytterfilé med potatis- och vitkålsgratäng

Lite vitkål ger potatisgratängen en ny twist! Fläskfilén blir extra mör när den steks klart i ugnen. Toppa kalaset med en smakrik rödvinssås.

Du behöver

    4 portioner
  • 800 g potatis
  • 350 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 600 g fläskytterfilé
  • 250 g körsbärstomater
  • Sås
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala och skiva potatisen. Strimla vitkålen. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en gryta.

2

Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Krydda med salt och peppar och lägg i potatis och vitkål.

3

Häll över i en form och grädda i ugnen i 45 minuter, tills potatisen är mjuk.

4

Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn det i smör. Tillaga klart i ugnen tills inner-temperaturen är 68°. Lägg in tomaterna efter 15 minuter och låt steka med köttet.

5

Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja. Tillsätt tomatpuré och fräs i 1 minut.

6

Späd med vatten, vin och fond och koka ihop i 10 minuter. Red av och smaka av.

7

Skiva upp köttet och servera med gratäng, sås och tomater.

Scroll to Top