Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • vetemjöl ca 14 dl

Vaniljkräm:

1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
1 dl vispgrädde
1 st äggula
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

100 g smör
1.5 dl strösocker
1 st apelsin rivet skal

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
2 tsk pressad apelsinsaft

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen, och rör tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är blank och släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt grädde, äggula och mjölk och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.

3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och apelsinskal.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40×25 cm. Bred på smörblandningen och rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i 12 bitar. Ställ med snittytan upp i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och klicka vaniljkräm på bullarna. Grädda i ca 35 minuter. Täck med aluminiumfolie om kakan börjar bli mörk.

6
Glasyr: Blanda florsocker och apelsinsaft och ringla över kakan vid servering.