Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 2 st ägg
  • vetemjöl ca 13 dl

Mandel- och äppelfyllning:

150 g mandelmassa
50 g smör
2 st äpplen

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen blank och tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Mandel- och äppelfyllning: Riv mandelmassan och rör ihop med rumsvarmt smör. Skala, kärna ur och hacka äpplena fint.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 5 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och sporra ut 6 snibbar ur varje rundel.

4
Lägg en klick fyllning på den breda sidan av degsnibbarna och lägg på lite tärnat äpple. Rulla ihop från den breda sidan och lägg gifflarna med skarven ner på plåtar med bakplåtspapper.

5
Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 8 minuter. Låt kallna.

6
Glasyr: Blanda florsocker och vatten och ringla över gifflarna vid servering.