Du behöver

  • 4 st jordärtskockor ca 300 g
  • 1 st citron pressad saft
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk matfett
  • 4 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • 1 tsk flytande honung

Körvel- och basilikaolja:

2 msk körvel
2 msk basilika
0.5 dl olivolja mild
salt och peppar
1 krm äppelcidervinäger

Servera med:

bröd

Gör så här

1
Skala, skiva och lägg jordärtskockorna i kallt vatten med några droppar citron. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i en gryta med matfett.

2
Tillsätt jordärtskockorna, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sedan sjuda tills de är mjuka, ca 15 minuter.

3
Tillsätt grädden och mixa soppan slät med en mixerstav. Koka upp och smaka av med salt, peppar, honung och ½ tsk citronsaft.

4
Mixa körvel och basilika med olivoljan tills den blir grön och slät. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ringla över soppan vid serveringen. Servera soppan med bröd.