Många grönsaker och prydnadsväxter behöver sås medan vintern ännu har sitt grepp om trädgården. På våra breddgrader är säsongen kort och för att frösådda plantor ska hinna växa till sig måste man starta några redan i februari. Andra, som exempelvis grönkål och zinnia, kan också sås direkt i kökslandet till våren men om man startar inomhus kan man njuta av blomning eller skörd en större del av sommaren.
Ljus för att förkultivera
Inomhus har vi rumsvärme, en temperatur som är perfekt för de flesta frön att gro i, men det som saknas är ljus. Om man börjar förkultivering före april måste man ha belysning över sådden. Enklast är en LED-armatur. Det finns särskilda, nätta modeller för odling som passar att hänga upp i fönstret. Så snart fröna har grott är det bra att placera sådden en smula svalare. Det kan räcka med ett fönster utan element under.
När ska man plantera ut försådden?
Vänta med att plantera ut sådden i köksträdgården tills risken för nattfrost är över. Det brukar vara i början av juni och det gäller hela landet, men det beror så klart på om man bor i Riksgränsen eller i Smygehuk och hur skyddat odlingen ligger. Tänk på att sakta vänja plantorna vid utelivet genom att först placera dem på en skuggig och vindstilla plats. Börja med någon timme eller två i början för att sedan ta in sådden. Förläng sedan utevistelsen lite för varje dag. Då får man plantor som är väl rustade för utelivet. Annars kan sol och vind ge skador på bladen.
Förkultivera – så här gör du:
1. Krukorna ska vara ordentligt rengjorda från gammal jord. Använd särskild såjord. En alltför näringrik jord kan hämma groningen.
2. Fyll såjord i krukorna och vattna försiktigt innan sådden. Låt sedan vattnet sjunka undan.
3. Enklast är att hälla fröna i handen och sedan placera dem försiktigt i krukan. Då minskar risken för att man sår för tätt.
4. Så glest med ett eller ett par frö i varje kruka. Plantorna blir kraftigare och det blir enklare att plantera om dem senare.
5. Lägg fröna på jordytan. Täck med lite såjord. Räkna med ett lika tjockt jordlager som fröna är tjocka. Riktigt små frön och de som är ljusgroende täcks inte med jord utan trycks bara fast på jordytan.
6. Stick ner etiketter i varje kruka så du vet vad du har sått.
7. Håll sådden fuktig, men inte blöt. Ett groende frö får aldrig torka ut. Vattna med rumsvarmt vatten. Duscha ytan om den torkat. Placerar man sådden i små mininväxthus blir det enklare att hålla en lätt, jämn fuktighet.
Tips för att lyckas med försådden
När fröna grott kan man låta jorden torka upp en aning mellan vattningarna, men inte helt och hållet. Vattna gärna underifrån och låt jorden suga upp vattnet. Låt aldrig krukorna stå
i vatten utan häll bort eventuellt överskottsvatten.
De flesta frön gror vid rumstemperatur, 20–22 grader. Fröplantorna bör stå lite svalare än vid själva groningen, 16–18 grader. Är det varmare kan de ränna iväg och bli gängliga.
När plantorna nuddar varandra eller när de fått sina riktiga blad efter de första hjärtbladen är det dags att plantera dem en och en i egna krukor. Använd då en mer näringsrik jord.
Beställ årets Trädgårdskalender här!