Så skördar du bäst dina kryddväxter – och det här kan du använda dem till

Lätta att odla, vackra att se på, bra för nyttoinsekter och ljuvliga att använda i matlagning – örter och kryddväxter kan odlas från minsta balkong till största trädgård. Här tipsar vi om hur du bäst tar tillvara och sparar den välsmakande skörden!

Det är få växter som har så många goda egenskaper som just kryddväxter. Främst odlar vi dem förstås för lyxen att kunna använda dem färska i matlagningen. Men man vill ju också ha kryddväxter för att de doftar fantastiskt gott, de är snygga i såväl krukor som rabatter och de lockar till sig välkomna pollinatörer. Kryddor är dessutom otroligt tacksamma och lättskötta oavsett om du har en stor trädgård, en mindre uteplats eller kanske bara en balkong, och de kan ge en fin skörd även på den lilla ytan.

Kryddor smakar förstås allra bäst när de är helt nyplockade och färska, men ofta får man ett sådant överflöd av kryddor under sommarmånaderna att man omöjligt hinner göra av med allt. Då är det trevligt att spara lite av sommarens njutning till den kommande hösten och vintern. Skörda kryddor kan du göra under hela säsongen. Dock smakar de oftast lite mer om man skördar dem innan de har börjat blomma. Men låt gärna en del av dina kryddor gå i blom ändå, för blommande kryddväxter är riktigt attraktiva och viktiga för många pollinatörer, som fjärilar, humlor och bin.

En liten och behändig kryddsax kan komma väl till pass när du ska skörda kryddor med lite hårdare stjälkar.

10 skötseltips för fina kryddväxter

 1. Många kryddväxter har sitt ursprung på varmare breddgrader och trivs därför bäst med en solig och varm växtplats.
 2. Var sparsam med vattningen eftersom kryddor inte gillar för blöt jord. Vattna bara när de torkat upp ordentligt.
 3. Var försiktig med gödslingen. För mycket gödsel kan göra så att de växer för mycket och därmed mister mycket av sina aromer.
 4. Kryddväxter har inga stora krav på jorden, men de föredrar väldränerad och porös jord.
 5. Det går alldeles utmärkt att odla kryddor i krukor – de behöver inte speciellt mycket utrymme för att växa fint. Kryddor i krukor behöver vattnas lite oftare än de som växer på friland.
 6. Tänk på att kryddkrukan ska ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.
 7. Har du köpt kryddor i matbutiken kan du sätta ner det som blev över i en större kruka med mer jord. Ofta fortsätter de då att växa och du kan skörda mer från plantan.
 8. Klipp inte ner övervintrande kryddor på hösten, för då får de sämre skydd mot kylan. Om de är planterade i lite utsatta lägen kan man gärna täcka dem under vintermånaderna.
 9. En örtsax är bra att ha till hands när man ska skörda kryddor eftersom deras stjälkar många gånger är sega och hårda.
 10. Skörda kryddorna under hela säsongen. Många sorter mår dessutom bättre av att ansas lite då och då. Basilikan, som har tunga blad, mår bra av att skördas så att nya blad har möjlighet att utvecklas. Timjan och rosmarin förgrenar sig vackert om du redan tidigt i tillväxten börjar att klippa av dem.

LÄS ÄVEN: Besegra ogräset: Så får du kontroll över 16 envisa sorter


Bind inte för stora buketter, för då blir torktiden längre. Låt dem gärna hänga i minst två veckor så att de blir ordentligt torra. När kryddorna smular sig lätt mellan fingrarna är de färdigtorkade. Här hänger även en bukett med kryddtagetes. Den är ätbar och ger en vacker färg åt till exempel örtsalt.

Så här skördar du bäst dina kryddväxter

 • För att få ut maximalt av kryddornas aromer bör man skörda dem under torr väderlek, gärna på förmiddagen då daggen torkat upp men solen ännu inte blivit het.
  Det är då de eteriska oljorna är som starkast i växterna.
 • De eteriska oljorna är det som ger doft och smak, och starkt solljus gör att koncentrationen minskar. Olika kryddor ska sedan tas om hand på olika sätt för att deras smaker och dofter ska bevaras på bästa sätt. En del kryddor fungerar bäst att frysas, medan smaken hos andra kryddor förstärks när de torkas (se vilka i rutan här intill).
 • Frysa kryddor kan man med fördel göra i iskuber tillsammans med lite vatten eller olja. På så vis kan man lättare ta fram den mängd kryddor som man behöver för stunden.
 • Torka kryddor kan man antingen göra genom att placera dem på en bricka eller en ugnsplåt och låta dem ligga så i ungefär två veckor på en mörk plats eller genom att göra små buketter av dem och hänga upp och ner. När kryddorna sedan torkat repas de av från stjälken och förvaras i lufttäta burkar.
 • Förvara kryddorna var för sig eller blanda egna spännande kryddblandningar!

LÄS ÄVEN: Så får du orkidén att blomma – 5 enkla tips


Dessa örter passar bäst att frysa:

Dill, basilika, persilja, citronmeliss, gräslök.

Dessa örter passar bra att torka:

Salvia, timjan, rosmarin, dragon, oregano.

8 vanliga kryddväxter och deras användingsområden

Citronmeliss är en lättodlad, flerårig krydda som gärna breder ut sig. Dess dekorativa, ljusgröna blad är vackra tillsammans med blommor i rabatter och krukor. Citronmeliss används främst till te och desserter.

Persilja finns som både krusbladig och slätbladig, där den sistnämnda har något mer smak. Färsk persilja är supernyttigt eftersom den är laddad med järn, kalcium och vitaminer. Persilja är gott till det mesta men passar särskilt bra till pastarätter, marinader, potatis och äggrätter.

Rosmarin är en flerårig kryddväxt, men den måste förvaras på en ljus och frostfri plats under vintern i större delen av landet. Rosmarin är gott till potatisrätter, lamm, vilt, fisk och fläskkött.

Basilika är en mycket god, användbar och populär kryddväxt. Den är mycket frostkänslig och trivs bara där det är riktigt varmt och skyddat. Tänk på att basilikans goda smak försvinner vid upphettning. Därför bör den tillsättas i slutet av matlagningen eller användas i kalla rätter. Basilikans smak passar fint ihop med tomat, men även med hallon i desserter och drinkar.

Oregano är en flerårig kryddväxt. Dess söta små blommor är riktiga lockelser för humlor och bin. Oregano passar bra till sallader, pasta och pizza och att krydda olja och vinäger med.

Mynta är flerårig och breder ut sig ordentligt, oftast mer än man vill. Ett tips är att plantera den i en kruka eller bottenlös hink för att stoppa dess frammarsch något. Myntan är dekorativ och god till te, desserter och drinkar.

Dragon är flerårig men bara en bit upp i landet. Den ryska dragonen är härdigare än den franska men har mindre smak. Dragon är gott till fisk, kyckling och – förstås – till bearnaisesås.

Timjan är en flerårig krydda som är en riktig fjärilsmagnet i trädgården. Det finns flera olika sorters timjan med växtsätt och färger som skiljer dem åt. Timjan är särskilt god till soppor, kött och marinader.


LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet


Scroll to Top