Du behöver

  • 6 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 200 g broccolibuketter
  • 2 msk redning maizena
  • salt och peppar

Plättar:

1 st ägg
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
0.5 krm salt
0.5 tsk strösocker
1 msk matfett

Äppelkompott:

2 st äpplen
2 msk strösocker
0.5 krm kardemumma malen

Servera med:

bröd grovt

Gör så här

1
Koka upp vatten och fond i en kastrull. Tillsätt broccolibuketterna och koka dem mjuka, ca 4 minuter. Ta upp och spara några buketter till garnering.

2
Mixa soppan slät och red den med ljus redning under omrörning. Sma-ka av med salt och peppar. Lägg i broccolibuketterna och servera soppan med bröd.

3
Plättar: Vispa samman ägg och 1 dl mjölk i en bunke. Tillsätt mjölet och vispa smeten slät. Späd med resterande mjölk, salta och sockra. Grädda plättar i en varm plättlagg.

4
Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka äpple och socker i en kastrull, tills äppelbitarna är mjuka och mosiga. Smaksätt med kardemumma. Lägg upp plättarna och servera dem med varm eller kall äppelkompott.