Du behöver

  • 400 g potatis
  • 400 g morötter
  • 150 g brysselkål
  • 2 dl grädde
  • 3 st ägg
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt svartpeppar
  • 2 tsk potatismjöl

Det här behövs för ca 15 skivor:

Gör så här

1
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och riv morötterna grovt.

2
Låt potatisen koka i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll bort vattnet och ånga potatisen.

3
Lägg morötter, grädde och pressad vitlök i en kastrull. Koka samman några min.

4
Förväll brysselkålen och häll bort vattnet.

5
Smörj en avlång, ca 1 1/2 liters form. Täck bottnen med bakplåtspapper. Smörj det lätt.

6
Vispa upp äggen lätt. Vänd försiktigt ner potatis, morotsblandningen, brysselkål, salt, peppar och potatismjöl.

7
Häll blandningen i formen. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 min.

8
Låt patén svalna lite i sin form innan den stjälps upp. Dra bort bakplåtspappret och låt patén kallna. Skär den i skivor och bjud gurksås till.