5 goda skäl att äta mer broccoli och blomkål

Det är lätt att gå vilse i djungeln av kostråd. Men när det gäller broccoli och blomkål krävs ingen tvekan – båda är riktiga hälsobomber!

Både blomkål och broccoli är kalorifattiga och rika på näringsämnen som fibrer, C-vitamin och folat. Broccoli är också rik på vitamin K, kalcium och järn.

Båda innehåller den bioaktiva föreningen sulforafan, som är känd för sina potentiella hälsofördelar.

Broccoli och blomkål är rika på fibrer

Både broccoli och blomkål är en utmärkt källa till kostfibrer. 100 gram kokt broccoli och blomkål innehåller 2 gram fibrer – det är nästan 10 % av dagsbehovet. Vi bör få i oss 25–35 gram fibrer per dag.

Fibrerna i broccoli och blomkål främjar en sund matsmältning genom att förebygga förstoppning och ge en smidig tarmtömning. De bidrar också till att upprätthålla en sund tarmflora och ger en god mättnadskänsla. Detta är bra för att hålla vikten under kontroll.

Dessutom bidrar en fiberrik kost till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs även: Så styr dina känslor hur du äter – experten förklarar

Antioxidanterna i broccoli förbättrar vår syn. Foto: Getty Images

Broccoli är bra för synen

Broccoli innehåller två speciella antioxidanter med gul färg. Dessa finns i riklig mängd i den gula fläcken på ögats näthinna. Lutein och zeaxantin fungerar som naturliga solglasögon för ögonen genom att absorbera och filtrera bort en betydande del av den skadliga ultravioletta strålningen från solljuset.

Makuladegeneration är en åldersrelaterad ögonsjukdom som leder till förlust av skarp syn. Studier har visat att högre halter av lutein och zeaxantin i kosten kan minska risken för makuladegeneration.

Antioxidanterna kan också öka ögats förmåga att uppfatta kontraster, vilket förbättrar synkvaliteten, särskilt i svaga ljusförhållanden.

Läs även: 6 effektiva kosttillskott som hjälper dig att tanka omega-3

Blomkål och broccoli kan motverka cancer

Båda innehåller en svavelhaltig förening som har visat sig bidra till att minska risken för vissa cancerformer, bland annat bröst- och prostatacancer, men även ändtarms- och lungcancer. Ämnet sulforafan verkar på cellnivå och skyddar ditt dna från skador. Sulforafan har rönt stort intresse i forskarvärlden på grund av sin förmåga att påverka enzymer i kroppen som är involverade i avgiftningsprocesser och skydd mot cancer.

Att äta blomkål kan minska risken för demens. Foto: Getty Images

Ämnet i blomkål som bekämpar demens

Blomkål innehåller en del kolin, ett vattenlösligt näringsämne som liknar B-vitamingruppen, även om det inte är ett vitamin. Kolin spelar en central roll i överföringen av signaler mellan nervceller och är avgörande för inlärning, minne, koncentration och muskelrörelser. Vissa studier har antytt att ett bra intag av kolin kan vara kopplat till en minskad risk för neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

Läs även: Maten som ger dig ett bättre minne: 7 tips

Få friskare hud av blomkål och broccoli

C-vitamin finns i riklig mängd i broccoli och blomkål, särskilt om den är rå. Om du vill ha en frisk, smidig och ungdomlig hud är broccoli och blomkål något för dig.

C-vitamin är viktigt för bildandet av kollagen, det protein som ger huden spänst och elasticitet och håller rynkor i schack. Det handlar inte bara om estetik – en god kollagenproduktion är också viktig för vävnadsreparation och sårläkning.

Scroll to Top