6 effektiva kosttillskott som hjälper dig att tanka omega-3

För dig som inte äter fisk kan det vara en utmaning att få i sig tillräckligt med omega-3. Här är sex alternativ du kan hitta på apoteket.

1. Omega-3 direkt från havet

Nordbo Omega-3 innehåller fiskolja från dansk öring som framställs inom fyra timmar efter fångst. Fiskoljan är närproducerad och ASC-certifierad och innehåller inga andra tillsatser. För att tillverka oljan används svinn från matfisk som annars inte brukar tas till vara. Nordbo Omega-3 innehåller förutom omega 3 även omega-6, -7, -9 och -11 med höga halter av de välgörande fettsyrorna EPA och DHA. Finns både som kapslar och flytande olja. 120 kapslar kostar ca 269 kr.

2. Omega-3 från växtriket

Söker du nyttiga omega-3-fettsyror från växtriket kan Sacha Inchi Olja vara ett bra alternativ. Den kallpressade ekologiskt framställda oljan från fröna av den peruanska växten Plukenetia volubilis är rik på omega-3 och innehåller höga halter av protein. Frukterna från Sacha inchi-växten brukar även kallas inkanötter. En flaska med 250 ml Sacha Inchi-olja kostar från 349 kronor.

3. Fullvärdig vegansk omega-3

Ett annat växtbaserat alternativ för dig som vill ha ett extra tillskott av viktiga fettsyror är Pharma Nords Omega 3 Phyto. Kapslarna innehåller omega-3 från mikroalger och chiaolja med höga halter av fettsyrorna DHA, EPA och ALA. Själva kapslarna är tillverkade av fermenterad majs, potatis och ärtor. En förpackning med 60 kapslar kostar ca 229 kronor.

4. Kan förbättra koncentrationen

Equazen (som tidigare hette Eye Q) är ett väl beprövat kosttillskott med omega-3 och omega-6 från fisk och växten nattljus. Kapslarna innehåller rikligt med fettsyrorna EPA, DHA och GLA och har i flera studier visat sig ha en positiv effekt på ADHD-symtom och koncentrationssvårigheter hos barn. En ny studie visar också att tillskott av Equazen kan ha en gynnsam effekt på barns läsförmåga. Finns i flytande form, som kapslar och som tuggisar. En förpackning med 180 kapslar kostar från 299 kronor.

5. Fiskolja utan eftersmak

Fiskolja är en färskvara och det är viktigt att den förvaras mörkt och svalt. Puori O3 Omega är en högvärdig och ren fiskolja som levereras i svarta kapslar för att skydda innehållet mot ljus. Oljan utvinns ur sardiner, ansjovis och makrill och hanteras varsamt för att den ska vara stabil och färsk. Därmed kan du slippa obehaglig eftersmak. 120 kapslar kostar från 249 kronor.

6. Omega-3 skräddarsydd för äldre

Minamis PluShinzO-3 är ett omega-3-preparat som har utvecklats särskilt för äldres behov. Det innebär anpassade halter av de viktiga fettsyrorna EPA och DHA, men även tillskott av coenzym Q10, pycnogenol, resveratrol, folsyra och vitlöksolja, som bland annat skyddar mot oxidativ stress, motverkar trötthet och stimulerar blodcirkulationen. 30 kapslar kostar från 749 kronor.

Scroll to Top