Nathalie testade periodisk fasta: ”Mycket piggare och lättare nu”

Trebarnsmamman Nathalie Saadenhjelm började med periodisk fasta och kilona rasade av henne. Nu är hon piggare, gladare och slipper all stress kring vikten.

Envisa gravidkilon och misslyckade dieter gjorde att Nathalie Saadenhjelm valde att testa periodisk fasta.

– Jag testade först 5:2 en period men märkte att det blev jobbigt. Jag har aldrig fungerat bra med dieter. Jag vill äta vad jag vill för att det ska kännas bra i kroppen, säger hon.

Nathalie är egenföretagare i skönhetsbranschen och bor i Halmstad med sin man Ole och tre barn. Efter graviditeterna hade hon svårt att bli av med de extra kilona.

Nathalie, som gillar god mat, ville hitta en hållbar lösning. En lösning som fungerade med ett gott liv och som gav henne energi att klara tillvaron som trebarnsmamma och egenföretagare.

– Jag kände mig trött och orkeslös och det kan man ju bli med småbarn. Jag bestämde mig för att testa 16:8 och tänkte att det skulle passa mig.

Och fastan där man begränsar sitt ätande till åtta timmar per dag, passade henne utmärkt.

Fastar 16 timmar om dagen

Första målet mat äter Nathalie numera vid 12–13-tiden på dagen.

– För mig var det enkelt att skippa frukost. Jag har aldrig varit en frukostmänniska.

Under eftermiddagen kan hon ta ett mellanmål, en smörgås, om hon är hungrig. Därefter är det middag med familjen vid 18-tiden på kvällen. Sedan låter hon det gå 16 timmar innan hon äter igen.

– De måltider jag äter är rejäla. Jag gillar god husmanskost, kycklingrulle, ugnsbakad falukorv eller biff med potatis och sås och mycket grönsaker till maten och därför brukar det bli något sådant, säger Nathalie.

Hon beskriver det som att kilona rasade av henne i lugn takt när hon började med 16:8. Trots det var hon inte det minsta hungrig.

– Däremot blev jag snabbt piggare och gladare. Jag har kört 16:8 i sju år nu med uppehåll under mina tre graviditeter. Varje gång jag börjat med periodisk fasta igen har jag märkt hur snabbt energin har kommit tillbaka. Och jag behöver ha energi för att klara min vardag och vara en bra mamma, säger Nathalie.

ANNONS

Periodisk fasta har blivit en livsstil

På ett år tappade hon 20 kilo efter varje graviditet.

Efter tredje barnet har hon gått ner 15 kilo.

– Den här gången har jag valt att ta det långsammare. Jag har fokuserat mer på mitt mående och mindre på vikten. Att leva på det här sättet är ingen uppoffring. Jag äter det jag gillar och jag äter mig mätt. Ibland väljer jag att äta gott och mysa ihop med barnen på kvällen.

Med periodisk fasta har den tidigare stress hon känt över vikt och kroppshets borta.

– För mig har det blivit en livsstil som är lätt att hålla resten av livet. Förhoppningsvis lägger jag grunden nu till att slippa livsstilssjukdomar som högt blodtryck när jag blir äldre.

Nathalies tips

  • Ät som vanligt under 8 timmar och låt magen vila under resten av dygnets 16 timmar.
  • Ät dig mätt vid de måltider du äter så att du får i dig tillräckligt med kalorier. Du ska inte banta, du ska hitta en livsstil som fungerar för dig.
  • Visst kan du unna dig sötsaker, snacks eller ostbricka, men inte så ofta.
Scroll to Top