Trebarnsmamman Gunvor Svensson kände sig trött och tung. Knän och fötter svullnade och värkte. När hon slutade nattpassen som barnsjuksköterska somnade hon på morgonen. Hungern kom först vid middagstid.
– Då var jag vrålhungrig och när jag väl åt blev det en massa sötsaker. Jag har alltid varit förtjust i smågodis och jag åt tills det tog slut.
Gunvor såg sig själv som en aktiv tjej. Hon rörde mycket på sig och älskade bollsporter: pingis, fotboll och handboll. Men så länge de tre barnen var små fanns ingen riktig tid över för idrottande.
– Jag prioriterade inte mig själv riktigt och började lägga på mig extrakilon.
Svårt att hitta hållbar förändring
Ibland har hon försökt ta tag i viktproblemet.
– Så fort kläderna började sitta åt runt midjan har jag försökt dra in på maten, gå på ren svältkost och försökt äta så lite som möjligt. Det höll i sig någon månad tills jag började äta som vanligt igen.
LÄS ÄVEN: Malin gick ner 30 kilo efter livsstilsförändringen
Den där svältkosten innebar alltså aldrig någon livsstilsförändring, och även om Gunvor alltid rört på sig och varit aktiv, vandrat i fjällen och promenerat med sina tre hundar, så har hon inte hittat sin idealvikt.
– Jag ville gå ner i vikt och få tillbaka energin. Jag sörjde känslan av att känna mig fin och ha kläder som passade.
Fick nytt tänk kring kost och träning
Gunvor insåg att hon måste göra något. Hon ville hitta tillbaka till den där gamla, glada och pigga Gunvor som kunde vara väldigt aktiv.
Hon anmälde sig till viktminskningsprogrammet Weight trainer och fick ett mindfulnessprogram. Där började Gunvors mentala resa med ett helt nytt tänk kring kost och motion.
– Jag kände mig superpeppad. Där kom den stora vändningen, jag fick motivation att lägga om livsstil och jag såg min framtid som pigg, glad och stark.
Några rejält tuffa träningsveckor tog vid. Stundtals var Gunvor helt utmattad, men samtidigt fick träningen henne att känna sig starkare, både fysiskt och mentalt. Den första månaden gick hon ner tio kilo.
LÄS ÄVEN: Mette har gått ner 43 kg genom att promenera
– Ändå kände jag mig pigg och glad, och jag åt på ett helt nytt sätt.
För första gången var måltiderna regelbundna och hon följde knytnävsmetoden. Varje måltid bestod av en knytnävsstor portion protein (fisk eller kyckling), en knytnäve grova grönsaker och två nävar vattengrönsaker, som sallad och tomater. Det var tre mål om dagen och frukt till mellanmål. Och hon snålade in på pasta, ris, potatis och bröd, samt sötsaker.
Mindful eating hjälpte Gunvor
Gunvor fick även ett helt nytt tänk kring att njuta, det kallas mindful eating, medvetet ätande.
– Jag lärde mig att njuta och det ändrade mitt liv. Jag åt enkel god mat i lugn och ro, lärde mig känna smakerna och jag blev mätt på ett helt nytt sätt.
Tidigare hade socker triggat hennes aptit. En liten bit godis blev snabbt en hel påse. Men från och med nu skulle det bli ändring på det. Gunvor bestämde sig för inte ha några förbud kring godis.
– Jag lärde mig att hantera sötsaker på ett nytt sätt, genom att planera. Jag äter något gott varje dag och vet mängden jag får äta. Om jag äter glass så är det en deciliter och inget mer. Det är okej att njuta av det goda men i begränsad mängd.
Vissa röda helger är det fritt fram, skumtomtar vid jul, semla till helgen, fika på jobbet och inget fusk, bara planerad njutning.
Minus 33 kilo på 8 månader
På åtta månader gick Gunvor ner 33 kilo. Nu tre år senare ligger vikten stabil på minus 34 kilo. Hon känner sig vältränad och muskulös. Hon tränar nästan varje dag på gymmet och har börjat med padel och vattengympa.
LÄS ÄVEN: 5 viktiga anledningar att styrketräna som äldre
Självförtroendet har blivit bättre och energin räcker till allt hon vill göra.
– Jag är 58 år och min kropp orkar hur mycket som helst. Jag är rörlig och stark och mina barn säger att jag är mycket gladare och mindre stressad. Och alla smärtor i knän och fötter är borta. Jag har kommit in i ett helt nytt tänk.
Det här är Njutmetoden
Precis som mindfulness handlar mindful eating om att vara närvarande i nuet. Att sitta ner i lugn och ro, tugga maten noga, känna hur den doftar och smakar. Det handlar också om att känna hur maten påverkar kroppen och att inte överäta.
Gunvors tips för en hållbar förändring
- Skynda långsamt. Trappa upp träningen efter hur du mår och orkar. Början är svårast.
- Ha en plan, mål och delmål och belöna dig.
- Ta hjälp och stöd av träningsprogram och personlig tränare.
- Att träna i grupp kan vara enklare när man vill komma i gång.
- Lär dig njuta och bli medveten om hur mat och ätande påverkar dig.
Gunvor Svensson
Ålder: 58 år.
Familj: Tre barn: Sophia, 33, Jacob, 31 och Frida, 29 år samt barnbarnet Carl, 2.
Bor: Växjö.
Gör: Barnsjuksköterska.