Malin Berndtsson
Ålder: 48 år.
Familj: Man och två vuxna barn.
Bor: Göteborg.
Gör: Administratör, driver Instagramkontot @sockerfrittsaklart där hon delar med sig av sina sockerfria recept.
Malin Berndtsson har de senaste tre åren gått ner 30 kilo, bara genom att rensa ut socker, ris, pasta, potatis och halvfabrikat ur kosten.
– Jag kämpade länge med vikten och testade soppdieter och Viktväktarna men de passade inte mig. Jag ville ha en hållbar förändring, säger Malin som nu strålar av livsglädje.
Hon lider av en kronisk nervskada i ryggmärgen som gör att hon inte kan motionera och vara så rörlig som hon vill. Redan i tonåren drabbades hon av sitt första diskbråck och efter många diskbråck och operationer skadades nervroten så svårt att Malin fick operera in elektroder via ryggmärgen för att lindra den ständigt molande smärtan.
– Sötsaker blev en tröst mot smärtan. Den blev en ursäkt att äta gott. Jag gick i skåpen och smååt kakor och choklad, sov dåligt och åt nattmackor och kilona smög sig på.
Hon funderade mycket över sitt sockerbegär och kände att hon behövde bryta med sina sockervanor.
– Jag var hela tiden sugen på något sött utan att vara hungrig. Och när jag väl tog en bit choklad åt jag hela chokladkakan. Så här i efterhand inser jag att jag var sockerberoende.
Januari 2019 började Malin sin nya hälsosamma livsstil. Hon rensade bort allt socker, pasta, ris och potatis ur sin kost.
– Jag ville äta nyttigare och hade läst mycket om hur man ökar i vikt av snabba kolhydrater. Min systerdotter hade gått ner i vikt med LCHF och jag ville testa om det kunde hjälpa mig.
Blev snabbt piggare
De första veckorna hände inte särskilt mycket på vågen. Men Malin märkte ganska snart att hon mådde bättre av den nya kosten. Den består av en del frukt och mycket grönsaker, fisk, kyckling, köttfärs och nyttiga fetter.
– Jag kände rätt snabbt att jag blev piggare och lättare och var inte så svullen och däst.
Det stora viktraset kom efter en månad. Då gick Malin ner tio kilo.
– Det var en rejäl kick och jag blev riktigt biten av att bli hälsosam. Jag lever med ständig värk och det kändes som om jag inte hade råd att bli mer sjuk.
Under våren slog det Malin att hon sluppit den vanligtvis sega och efterhängsna förkylningsastman som plågat henne sedan barnsben.
– Ofta i förkylningstider kunde jag få ständig luftrörskatarr. Sedan jag la om kosten har jag inte behövt astmamedicin alls och har inte ens varit förkyld.
Numera har Malin slutat tröstäta. Hon har blivit en riktig hobbybagare, experimenterar i köket och tar fram nya recept. För att peppa andra som vill må bättre delar hon med sig av sina hälsosamma recept på Instagram, @sockerfrittsaklart.
– Jag har kämpat för att komma igen. När inget annat hjälper mot ryggsmärtan plockar jag fram bunken och bakar, det får mig att koppla av och må bra.
Fokus på vikten är borta. Malin tänker bara på att ge kroppen bra näring och energi, och att hålla sig stark.
– Jag har inte ätit en bit med socker på tre år. Det är en lättnad att slippa sockersug. Jag har hittat en hållbar livsstil som jag kan leva med. Jag mår fantastiskt bra.
Sockerprofessorn: Därför är socker farligt
Hjärnan älskar socker och det söta smakar himmelskt gott. Här förklarar professorn varför vi är så förtjusta i socker och hur det påverkar kroppen.
De flesta gillar att få något sött ibland. Den söta smaken på tungan gör oss glada, vi njuter och vill ha mer.
– Från början har kroppen varit inriktad på att hitta socker för att få energi, det finns nedärvt i vår biologi, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i aptitkontroll och energibalans vid Lunds universitet.
I dag är en stor del av sockret osynligt och finns i allt från kaviar till färdig rostbiff. I livsmedel som är tänkta att ätas till lunch eller middag, som färdigrätter, klyftpotatis, kokt skinka, kryddade snabbnudlar, fyllda baguetter och torkade bär döljer sig tillsatt socker.
– Det är inte alltid så lätt att veta var det finns socker eftersom det finns många olika namn på socker på innehållsförteckningarna, så som sackaros, glukos, fruktos och maltos.
50 kilo om året
Medelsvensken får i sig 50 kilo tillsatt socker varje år. Vi dricker omkring 100 liter socker i form av saft och läsk per person och år.
– Lägger man ihop alla livsmedel man äter under en dag blir det mycket socker. Sötningsmedel lurar hjärnan som får det söta men ingen energi och triggar sötbehovet, säger hon.
Enligt Livsmedelsverket ska max tio procent av vårt dagliga energiinnehåll komma från tillsatt socker. Sockret innehåller mycket energi men nästan ingen näring och man får i sig mer kalorier än man behöver.
Varför är socker så farligt?
– Socker är boven i dagens fetmaexplosion. Medan fet mat gör oss mätta, ökar socker aptiten. De farliga följderna är åderförkalkning, diabetes, hjärtkärlsjukdomar, cancer, demens, inflammatoriska sjukdomar och fettlever, man blir även rynkig och åldras snabbare.
I sin forskning har Charlotte Erlanson-Albertsson funnit att det finns hormoner i kroppen som dämpar sötsug.
– Vi har funnit att de klorofyllbärande delarna i gröna blad kan påverka sötsuget, bland annat, säger hon.
– Det man ofta märker när man vänjer sig av med socker och sedan testar det igen, är att allt är otroligt sött. Med tiden minskar sötsuget och det blir lättare att motstå sötsaker.
Skaffa dig nya sunda vanor
Tänk på att allt det socker du inte förbränner omvandlas till fett i kroppen. Att äta mindre sött och mer näring kan göra underverk för humör och energi. Det är lättare än du tror:
Starta dagen sockerfri
Välj naturell yoghurt, osötad müsli, osötat fullkornsbröd och frukt, bär och grönt till frukost. Då blir du mindre sötsugen resten av dagen.
Se upp för mjölk i kaffet
Den goda latten är en riktig kaloribomb och innehåller motsvarande fem sockerbitar. En skvätt grädde i kaffet mättar bra och innehåller få kolhydrater (laktos).
Frukt bättre än juice
Apelsinjuice har ofta lika mycket socker som läsk. Ett glas apelsinjuice innehåller nästan fem sockerbitar. Ät en apelsin i stället så får du även i dig nyttiga fibrer.
Gör din egen müsli
Müsli och flingor är riktiga sockerfällor. Även i de nyttiga gömmer sig tillsatt socker och torkad frukt med hög sockerhalt. Välj naturell yoghurt, strö över nötter eller frön och smaksätt med bär och frukt.
Välj hårt bröd
Knäckebröd är bästa källan till fullkorn och innehåller massor av nyttiga fibrer. För att välja rätt bland de mjuka brödsorterna är Nyckelhålet en bra hjälp. Socker får inte överstiga fem gram per 100 gram i varken mjukt bröd eller knäckebröd eller välj osötat fullkornsbröd.
Undvik såser och röror
De kan lyfta en hel måltid men innehåller ofta osynligt socker. Rör ihop en vinägrett av oliv- eller rapsolja, en skvätt vinäger, en nypa salt och nymald svartpeppar.