Jessica, 52, slutade äta socker: ”Fick ett helt nytt liv”

Jessica hade en laddad relation till sötsaker. Först när hon valde bort socker och hittade en snällare livsstil, började hon må bra – och tappade 20 kilo.

Jessicas syster hade börjat med lågkolhydratkost och Jessica bestämde sig för att hänga på. Hon vägde nära 85 kilo och kände sig ledsen, trött och uppgiven.

– Jag insåg att jag åt på tok för mycket socker och att jag inte kunde fortsätta så. Jag ville ju vara en frisk och glad mamma, säger Jessica.

Jessica Grip

Ålder: 52 år.
Familj: Mannen Morgan, barnen Frida, 30, Filip, 25, Alex, 18 och bonussonen Vincent, 14.
Bor: Sveg och Spanien.
Gör: Boendestödjare.

Jessica slutade helt med socker, sötsaker, kaffebröd och bröd, ris, pasta och potatis. Hon höll sig mätt för att slippa suget efter socker genom att äta grönsaker, frukt, bär, fisk, kött och mättade fetter. Hon ville inte riskera att falla tillbaka om det blev för tufft.

– Jag var en klassisk sockerråtta och har varit sedan unga år. Jag kunde sluka två liter glass på kvällen framför tv:n, berättar hon.

Valde nyttigare alternativ

Jessica bytte ut choklad och glass mot frukt och lurade hjärnan att tro att hennes egen cheesecakeglass på grädde, ägg och philadelphiaost, var glass vid festliga tillfällen. Och det visade sig att det inte var någon större uppoffring att leva utan socker i livet, trots allt.

De nya bakverken, pannkaksmuffins och äppelkaka sötade med nyttigheter som lingon och äpplen istället för raffinerat socker, var till och med godare. För att inte tala om kesofrallor på ägg, mandelmjöl och keso, till kaffet.

– Jag mådde snabbt bättre och bättre och bestämde mig för att bli sockerdetektiv och näringsjägare istället för matpolis. Jag ville ge min kropp sådant den mår bra av och märkte att det gav resultat.

Numera tycker Jessica inte ens att socker smakar gott.

Gick ner 20 kilo på ett halvår

Vikten minskade, på bara ett halvår gick hon ner 20 kilo, och nya hälsovinster dök upp.

– Tidigare hade jag ofta ont i lederna, men nu försvann de problemen. Jag började känna mig gladare och piggare och hjärndimman lättade. Och en dag insåg jag att jag inte längre tyckte socker var gott.

Jessica suckar när hon tänker på sina tidigare försök att gå ner i vikt. De stenhårda kortsiktiga dieterna och ångesten som följde med varje misslyckande.

– Jag levde på lightprodukter och när jag ätit bra har jag fortsatt äta snabba kolhydrater som pasta, ris och potatis, utan att inse att de triggat mitt sötsug. Det har varit en ständig kamp tills jag förstod att jag var sockerberoende.

ANNONS

Sparar pengar på att undvika socker

Det har gått 15 år sedan Jessica slutade med socker. Hon vet att sötsuget lätt triggas igång. Hon har hittat boken Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson som hon lyssnar på. Läsningen om sockrets skadeverkningar i kroppen peppar henne att hålla i sina hälsosamma matvanor.

– Biokemin i min hjärna är medfödd och inget jag kan styra över. Däremot kan jag välja att leva på ett sätt som gör att jag inte triggar igång mitt sockerberoende.

En annan fördel är att hon inte lägger ner hundratals kronor på godis och glass varje månad. Istället kan hon unna sig ”må bra-saker”. För några år sedan köpte Jessica och hennes man Morgan en lägenhet i Spanien där de tillbringar tid så ofta de har möjlighet, gör utflykter och upptäcker den vackra naturen.

Hemma i Härjedalen är den nya sporten att bocka av Sveriges 30 nationalparker, som Fulufjället och Björnlandets nationalpark.

– Jag fick ett helt nytt liv när jag slutade med sockret och så bra som jag mår idag vill jag fortsätta må. Det kräver lite planerande och matsäck för att leva sockerfri, men det är värt allt.

Jessicas 3 bästa tips

1. Låt kunskapen motivera

När du lär dig om hur socker i för stora mängder påverkar kroppen så kommer du förmodligen att finna motivation i den informationen.

2. Ta det lugnt

Stressa inte. Ät ordentligt med näringsrik mat så dämpas sötsuget.

3. Tänk ge – inte ta

Tänk i termer om vad du ger din kropp i form av näringstät, hälsosam och god mat istället för att tänka i förbud.

Scroll to Top