Slipp halsbränna och sura uppstötningar: Här är 10 smarta tips

Att efter en härlig middag plågas av sura uppstötningar är allt annat än trevligt. Det svider och bränner och kan dessutom ge dålig andedräkt. Här är bästa tipsen mot halsbränna och sura uppstötningar.

1. Ät små portioner

En viktig del av matsmältningen sker i magen. Här blandas maten med magsyra och vissa matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ner och finfördela maten ytterligare. Magsyran har lågt pH-värde och är lika frätande som batterisyran som finns i bilbatterier. Magsyran utsöndras i förhållande till hur mycket och vilken typ av mat du äter. Kött, fisk och annan proteinrik mat kräver mycket magsyra för att smältas.

Magsäckens insida skyddas från syran av ett tjockt lager slem. Men matstrupen har inte samma skydd. Om du äter små måltider med mindre fett- och proteinrik mat kan du minska risken för sura uppstötningar. Magsäcken behöver inte producera lika mycket magsyra när det finns mindre protein att smälta. Mindre fett gör att maten går snabbare genom tarmen. Och mindre måltider gör att magsäcken inte tänjs ut så att syran riskerar att tränga upp i matstrupen.

2. Välj rätt te och örter

Du har kanske hört att pepparmynta i både färskt och torkat tillstånd är bra för matsmältningen? Det är det för många – men inte för dig som lider av sura uppstötningar. De viktigaste ämnena i pepparmynta är mentol och menton. Det är två starka eteriska oljor som ger myntan dess goda doft och smak. I laboratoriet har pepparmynta visat sig ta knäcken på både bakterier och virus, och den får magsäcksväggen att slappna av. Men det är just därför pepparmynta är dåligt för sura uppstötningar. Slutmuskeln mellan magsäcken och matstrupen slappnar av så mycket att maginnehållet kan tränga upp i matstrupen. Välj i stället fänkålste för att lugna magen, och färsk rosmarin i stället för färsk pepparmynta.

LÄS ÄVEN: Margits svåra symtom var vitaminbrist: “Man kan lätt känna sig ensam när vården vet så lite”

3. Drick vanligt vatten

Många upplever att kolsyrade drycker och mineralvatten med kolsyra förvärrar symtomen med sura uppstötningar. Drycken i sig är sur och bubblorna ökar dessutom trycket i magen när du dricker den. Forskning visar att kolsyrade drycker leder till en mycket kortvarig sänkning av pH-värdet i matstrupen (precis när drycken passerar). Dessutom kan kolsyrade drycker leda till en tillfällig minskning av trycket i klaffen som skiljer magsäcken från matstrupen.

Men forskarna har inte funnit några säkra bevis för att kolsyrade drycker direkt orsakar sura uppstötningar och skador på matstrupen. Testa om du mår bättre utan kolsyrade drycker. Om du inte känner någon skillnad behöver du inte ändra dina vanor.

4. Gå ner i vikt

Det är vanligt att personer med fetma drabbas av sura uppstötningar. I en artikel från 2013 skriver två forskare från gastroenterologiska avdelningen vid Temple University School of Medicine att långvariga och kroniska sura uppstötningar ofta kan orsaka refluxesofagit (inflammation i matstrupen) och Barretts esofagus – två tillstånd som orsakar förändringar på slemhinnan i matstrupen.

En äppelformad kroppstyp (där midjan är bredare än höfterna) verkar vara mest förknippad med sura uppstötningar. De goda nyheterna är att denna form av fetma är den “lättaste” att bli av med.

Jämfört med fett som lagras på lår och rumpa är magfettet mer reaktivt och kan lättare påverkas av en livsstilsförändring med nyttigare mat och mindre portioner samt mer fysisk aktivitet.

LÄS ÄVEN: Madeleine slutade småäta och tappade 40 kilo: “Jag har varit en känsloätare”

5. Var försiktig med kryddor

Det är mycket vanligt att de som lider av sura uppstötningar reagerar kraftigt på starkt kryddad mat med mycket chili, ingefära och vitlök. Forskning visar att starkt kryddad mat inte påverkar trycket som stänger ventilen mellan matstrupen och magsäcken. Problemet verkar snarare vara att de starka kryddorna irriterar matstrupen. Om rätten dessutom innehåller lök (vilket många kryddiga rätter gör), kan det bidra till att ytterligare förstärka symtomen.

Mat som innehåller lök sänker dessutom pH-värdet i magsäcken under en längre vilket förvärrar besvären för personer som lider av sura uppstötningar.
Även om rå lök är värst verkar uppvärmning inte göra löken mer lättsmält för alla. Prova att i stället välja gräslök eller vårlök för att ge maten en god löksmak utan att förvärra besvären.

6. Klä dig rätt

Om du lider av sura uppstötningar kan det vara värt att titta lite närmare på hur du klär dig. Byxlinningar, åtsittande behåar eller klänningsliv som sitter åt nedanför bröstet klämmer ihop magsäcken och kan ge dig sura uppstötningar. Välj därför kläder med lös passform, knäpp upp en knapp om det behövs och låt magen få utrymme att jobba i fred.

Detsamma gäller på natten – ge magen plats att jobba. Skapa en naturlig lutning med flera mjuka kuddar under bröstet och huvudet så att maginnehållet stannar kvar i magsäcken och inte rinner upp i matstrupen.

7. Undvik magsår

Magsår är sår i magsäckens slemhinna eller överst på tolvfingertarmen. Under de senaste tio åren har det visat sig att de flesta magsår orsakas av en bakterie som heter Heliobacter pylori. Men även acetylsalicylsyra och smärtstillande medel som ibuprofen kan orsaka magsår vid långvarig användning. Magsår kännetecknas ofta av en stickande eller brännande känsla mellan naveln och bröstbenet. Detta inträffar vanligtvis en till tre timmar efter en måltid, men ibland kan smärtan också komma under eller direkt efter måltiden. Symtomen kan påminna om de symtom som orsakas av sura uppstötningar.

Magsår måste behandlas. Så om du är det minsta osäker på om det du lider av är sura uppstötningar eller magsår bör du kontakta din läkare för en utredning.

8. Skippa kaffe och choklad

Tyska forskare har funnit att koffeinhaltigt kaffe kraftigt ökar symtomen av sura uppstötningar. När de gav patienterna i studien koffeinfritt kaffe försvann de flesta symtomen. Detta kan tyda på att det är koffeinet i sig som har en negativ effekt på sura uppstötningar. Men när patienterna drack te som innehöll koffein fick de inga symtom. Varför koffein från just kaffe har denna negativa effekt vet man ännu inte. Men om du lider av halsbränna kan det vara klokt att helt undvika
eller åtminstone dra ner på mängden kaffe du dricker.

Tycker du om att ta en bit choklad till ditt kaffe? Den lyckokänsla som de bioaktiva och hälsobringande ämnena i mörk choklad ger oss får även klaffen i matstrupen att slappna av. Som ett resultat upplever vissa människor sura uppstötningar av choklad. Välj vit eller ljus choklad för att minska besvären.

9. Ät middag tidigt

Lider du av sura uppstötningar på natten? Då kan lösningen vara att äta middag tidigare. Det kan till och med vara en bra idé att undvika förtäring de sista tre timmarna innan du går och lägger dig. Detta beror på att risken för att maginnehåll kommer upp i matstrupen ökar när du ligger i horisontalläge kort tid efter en måltid. Enligt en forskningsartikel ökade sena måltider syraexponeringen efter sänggåendet med fem procent jämfört med om man äter den sista måltiden tidigare på kvällen.

En annan studie som omfattade 817 personer med typ 2-diabetes bekräftade att sena middagar kan förknippas med en högre risk för sura uppstötningar.
Forskningen på detta område är dock inte entydig, men det kan vara värt att prova om det gör någon skillnad för dig.

10. Skåla inte i champagne

Att koppla av med ett glas prosecco kan även ge en oönskad avslappningseffekt på klaffen mellan magsäck och matstrupe. Detta leder till att magsyran pressas upp i matstrupen vilket resulterar i den välkända brännande känslan av sura uppstötningar. Detta gäller alla typer av alkohol, så undvik det så gott du kan.

Väljer du att dricka bör du hålla dig undan alla slags drycker med bubblor (champagne, cava, öl, prosecco och drycker blandade med mineralvatten). Välj även bort de suraste drinkarna (whisky sour, mojito, caipirinha, etcetera).

Scroll to Top