Trötthet, värk och svullnad i kroppen kan bero på störningar i lymfsystemet – kroppens bortglömda renhållningssystem. I de flesta fall är lösningarna enkla.
Hälsocoachen Anna Hallén förklarar hur du får fart på lymfan.
Lymfans påverkan på immunförsvaret
Lymfsystemet är kroppens största system och finns i hela kroppen, från topp till tå. Trots dess betydelse har det varit ganska förbisett vilket gör att vi vet väldigt lite om hur vi tar hand om det på bästa sätt.
På senare år har forskare insett att lymfsystemet gömmer många hemligheter och spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar och har många viktiga funktioner.
– Lymfsystemet är till viss del ett stort nät av ”avloppsrör”. Den samlar ihop allt som vår kropp vill bli av med, allt från avfall från helt naturlig cellandning till gifter och kemikalier. Den eliminerar också virus och bakterier, säger Anna Hallén, hälsocoach och kostrådgivare som utbildar lymfologer och är författare till boken Lymfan, levern & livet.
Ett bra lymfsystem
Förutom att lymfsystemet ingår i kroppens försvar mot infektioner, har den till uppgift att samla in vätska från kroppen.
Fungerar det som det ska töms lymfvätska ut i det venösa systemet vid nyckelbensgropen.
Ett bra lymfflöde är en förutsättning för god hälsa. Men olika störningar kan få lymfsystemet fungera sämre.
– Lymfsystemet arbetar bäst när du är trygg, djupandas och trivs, berättar Anna Hallén.
LÄS ÄVEN: Utbrändheten visade sig vara vitaminbrist: ”Kände att något inte stämde”
Tecken på problem i lymfan
Vad kan vara orsaken till lymfproblem?
– Det finns forskning som pekar på inflammation och allt som triggar inflammation, så som stress och oro, ytlig andning och stillasittande samt kemikalier och tillsatser som är främmande för kroppen, säger Anna Hallén.
Om lymfsystemet inte flödar som det ska kan det märkas på flera sätt.
– Om du svullnar över hela kroppen kan det vara ett tecken på inflammation. Och gamla trauman, som skador och operationsärr eller kläder som sitter åt på fel sätt, kan också ge ett visst mått av stopp i lymfan.
– Man kan även ha en massa andra symtom, som huvudvärk, trötthet, besvär med magen, åderbråck, celluliter, acne och torr hud – helt enkelt en massa diffusa saker. Om du har märken efter strumporna på benen så vet du att lymfsystemet inte riktigt flödar, säger Anna Hallén.
LÄS ÄVEN: 7 saker som händer om du slutar äta socker
Trögt lymfsystem vanligt hos kvinnor
Ett trögt lymfsystem är något av ett kvinnoproblem. Det är känsligt för alla hormonella svängningar, som i förklimakteriet och klimakteriet.
Särskilt kring övergångsåldern kan många samla på sig svullnad och övervikt och stress i kroppen.
– Östrogen påverkar inflammation i kroppen. Vi blir inte sjuka av att vi går in i klimakteriet men det är droppen som får bägaren att rinna över, förklarar Anna Hallén.
– När kroppen är stressad får vi problem med lymfflödet. Man kan träna och äta bra men det händer ändå inget med vikten och då kan det bero på ett nedsatt eller trögt lymfsystem.
Kallas det vita blodet
De gamla grekerna kallade lymfan för det vita blodet. Lymfsystemet liknar på många sätt blodomloppet fast med lymfvätska istället för blod.
Varje dygn tillverkar kroppen 2–4 liter lymfa som rör sig oändligt mycket långsammare än blodet.
Eftersom lymfsystemet saknar en egen pump behöver det vår hjälp för att cirkulera.
LÄS ÄVEN: Psykologen: Du kan stanna inomhus med gott samvete
Sätta fart på lymfan
Vad kan man göra för att hjälpa lymfsystemet?
– Att lära sig andas djupt är det snabbaste och kanske lättaste sättet att aktivera lymfsystemet eftersom lymfan inte har en egen pump. Diafragman rör sig när vi djupandas och hjälper till att cirkulera lymfvätska.
– Promenader är viktiga eftersom fotvalvet och vaden också är en pump. Lugna mjuka promenader där man andas genom näsan. Vi måste också se vad det är som gör att kroppen bygger inflammation. Man kan försöka stressa mindre eller jobba med stresshantering.
Hur ska man träna?
– Förutom promenader är de lugna stretchande formerna av yoga bra för att öka lymfflödet. Lågintensiv träning med lugna, långsamma rörelser med djupandningsövningar. Det finns till och med en yogaform som heter lymfatisk yoga, men även yinyoga och kudnaliniyoga är bra, likaså qigong, medicinsk yoga och vattengympa.
Det här är lymfsystemet
• Lymfsystemet är ett av kroppens största organ och avgörande för vår hälsa och vårt immunförsvar – men bortglömt! De gamla grekerna kallade lymfan för det vita blodet.
• Lymfsystemet liknar på många sätt blodomloppet men med lymfvätska istället för blod.
• Lymfnoder eller lymfknutor är placerade som pärlor på ett band utmed stora blodkärl i armhålan och ljumsken. Det finns mellan 500 och 1000 lymfknutor i kroppen, ofta risgrynsstora som vid infektioner kan svälla och bli större.
• Man kan kalla lymfsystemet för kroppens avfalls- och reningssystem för allt ifrån virus och bakterier till gifter och tumörceller.
• Vid nyckelbensgropen sammankopplas det med blodcirkulationen och tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.
LÄS ÄVEN: Så ska du leva vid 60 – för att må bra vid 80
Få fart på lymfsystemet
• Djupandas genom att vidga bröstkorgen och magen, utan att lyfta på axlarna. Det snabbaste och kanske lättaste sättet att aktivera lymfsystemet.
• Stressa mindre eller bli bättre på stresshantering.
• Promenera lugnt och andas med lugna långa andetag genom näsan medan du går.
• Drick tillräckligt med vatten. Lymfan är trögflytande och vatten krävs för god cirkulation.
• Skratta mer, då djupandas du automatiskt och stimulerar lungorna och lymfflödet.
• Stryk och tryck med lätt handflata i lymfflödets riktning. Minskar besvär med svullnad och gropar i huden. Svenska ödem-förbundet har flera instruktionsfilmer på Youtube.
• Torrborsta med en mjuk naturborste före duschen. Borsta nedifrån med mjuka rörelser upp mot groparna vid nyckelbenen där lymfan tömmer ut sig i blodet. Så får lymfan en extra skjuts.
• Duscha omväxlande varmt och kallt. Det gör att lymfkärlen drar ihop sig av det kalla vattnet och utvidgar sig av det varma. Växla några minuter 5–10 gånger.
Källa: Anna Hallén, Lymfan, levern & livet
3 lätta övningar för att få igång lymfan
Här är tre övningar som du enkelt gör för att få mer fart på lymfflödet.
1. Tåhävning
Börja med att stå stadigt på fötterna. Andas in och gå upp på tå. Andas ut och på utandningen kom ner med hälen. Det blir som en pump och får igång cirkulationen om du känner dig svullen kring anklarna, tung i benen eller sitter mycket. Gör gärna tåhävningar lite då och då under dagen.
2. Änglavingar
Svep långsamt upp armarna mot himlen och andas in. Pressa ihop handflatorna och sänk ner händerna framför kroppen och andas ut. Precis som änglavingar du gjorde som barn i snön. Änglavingar väcker lymfsystemet ihop med djupandningsövning. När man lyfter armarna upp i luften vidgas bröstkorgen mer än normalt och ökar lymfflödet.
3. Vada i vatten
När man trampar i vatten upp till knät fungerar trycket i vattnet som en kompression. Vada gärna länge, en kvart eller mer. Att simma eller trampa vatten lika länge kan också hjälpa till att få bättre lymfflöde.
LÄS ÄVEN: Vardagsmotion: Viktigare än löprundan och gympasset?
Kläder att undvika vid ett trögt lymfsystem
Undvik alltför tajta och åtsittande kläder. Stumpor, behåband och byglar som skär in i huden och kroppen och ger märken. Det gäller även trosor och hårda byxlinningar.
Välj i stället mjuka och sköna klädesplagg som kramar om kroppen på ett behagligt sätt.
Kläder som ökar lymfflödet
Stödstrumpor eller strumpor med kompression som ökar lymfflödet kan vara bra att använda. Tänk på att de inte ska vara för hårda, utan de ska vara bekväma. Du ska älska din strumpa!