Utbrändheten visade sig vara vitaminbrist: “Jag kände att det var något som inte stämde”

Hon hade klassiska symtom på utbrändhet: Trötthet, kognitiv svikt och värk i kroppen. Men Janes besvär visade sig bero på något helt annat – vitaminbrist. – Jag är ett levande bevis för hur viktigt B12 är för hälsan, säger hon.

Jane Brendhagen är polis och det är ett mycket krävande jobb. Både fysiskt och psykiskt. Hon klarar sina dag- och nattskift utan problem men för några år sedan var situationen en helt annan.

Jane Brendhagen

Ålder: 50 år.
Familj: Man och barn.
Bor: Moelv i Norge.
Gör: Polis.

– Jag började må dåligt och fick verkligen anstränga mig bara för att gå uppför trappan till andra våningen.

Jane kämpade på men vid nyår 2015 sa kroppen helt och hållet stopp. Hon var i eländigt skick.

– Det sa pang! Jag blev liggande och klarade inte ens av att stå upprätt. För det mesta låg jag bara i sängen men kroppen darrade så det kändes inte heller bra. Hjärnan funkade inte riktigt och musklerna var fulla av mjölksyra.

Jane klarade inte av starka ljud eller starkt ljus. Det gjorde ont. Hon hade problem med koncentration och led av minnesstörningar.

– Huvudet kändes som bomull och jag kunde inte fokusera på något alls.

“Jag var inte deprimerad, tårarna kom för att jag var så himla frustrerad över att kroppen inte fungerade.”

Trodde symtomen berodde på utbrändhet

Både Jane och hennes läkare trodde att besvären berodde på utbrändhet och att vila var den enda lösningen. Blodproverna visade inte på något onormalt. Jane sjukskrevs för utmattning och försökte vila sig frisk, som doktorn sa.

– När jag hade lagat middag eller packat barnens skolväskor måste jag lägga mig ner efteråt. Många gånger satt jag på golvet när jag packade barnens ryggsäckar, min kropp klarade inte att stå upp. Så utsliten var jag, säger Jane och fortsätter:

– Familjen var ett stort stöd för mig. Mamma körde mig till exempel till sjukhuset eftersom jag inte kunde köra bil själv.

Jane var sjukskriven så länge att ekonomin påverkades och tillsammans med sin läkare bestämde hon 2017 att försöka komma tillbaka till jobbet på 20 procent.

– Det klarade jag, men var sedan tvungen att vila resten av dagen. Jag orkade inte ta med barnen på aktiviteter, men min man och min familj ställde som sagt verkligen upp för mig.

Eftersom Jane grät mycket antog läkaren att hon var deprimerad. Och när hon berättade att hon hade en märklig känsla på ena sidan av ansiktet, sa doktorn att det nog bara var nerverna.

– Jag som aldrig varit nervös i hela mitt liv! Jag arbetar som polis och har träffat många människor med psykisk ohälsa. Jag var inte deprimerad, tårarna kom för att jag var så himla frustrerad över att kroppen inte fungerade. Och jag kände att det var något som inte stämde. Ändå fick jag antidepressiv medicin utskrivet.

Hon tog aldrig tabletterna eftersom hon visste med sig själv att det varken handlade om ångest eller depression.

Tack vare regelbundna B12-injektioner fungerar Jane fint igen. Hon är tillbaka på heltid.

Ny undersökning visade på vitaminbrist

Efter en tid samlade Jane kraft att söka en annan läkare i hopp om att få bättre hjälp. Hon misstänkte själv att det handlade om låg ämnesomsättning och hjärtproblem.

Men en grundlig undersökning visade att det handlade om vitaminbrist. Jane fick veta att hon led brist på vitamin D och B12 samt kalcium och magnesium.

– När jag började med vitamintillskott, kände jag hur jag långsamt kom i form igen. Jag började jobba 40, 60 och sedan 80 procent, men jag kunde inte klara nattpassen. Och det påverkade mig karriärmässigt, jag kunde inte söka en högre tjänst utan att arbeta natt.

Av en tillfällighet upptäckte Jane den norska B12-föreningen och hon kände igen många av symtomen som beskrevs på hemsidan.

– Jag hade bland annat en konstig känsla i ansiktet, domningar i benen och jag kallsvettades och mådde rätt och slätt väldigt dåligt.

Jane fick sprutor med vitamin B12 varje vecka och symtomen lättade omedelbart.

– Sakta men säkert började jag känna mig bättre. Bäst mådde jag två dagar efter sprutan men på den tredje dagen kom symtomen tillbaka igen. Jag har nu förstått att det är symtomen och inte blodprovet som ska bestämma behandlingen och att det kan vara väldigt individuellt, säger Jane som kände att kroppen ändå höll på att läka.

Slutade med B12-injektionerna och fick ett återfall

Hon fortsatte med injektionerna fram till pandemin började vintern 2020. Då kom ett naturligt uppehåll.

– Jag ville inte gå till vårdcentralen och besvära sjuksköterskorna som gav mig injektionerna. Då var jag trots allt ganska okej och hade accepterat att kroppen aldrig skulle bli hundra procent igen.

Men under sommaren dalade hälsan igen. Efter en dag på jobbet måste Jane åka hem direkt för att vila. Kroppen darrade och benen bar henne knappt. Hon var andfådd och musklerna värkte.

– Jag hade så ont i armarna att jag inte kunde hålla i mobilen och benen domnade. Plötsligt kunde jag inte längre klara en joggingtur och jag fick mjölksyra i benen av att gå uppför trapporna. Jag kunde inte heller fokusera på mina arbetsuppgifter.

Jane fick goda råd om att inte stressa och att försöka vila så mycket som möjligt. Det lät bekant. Hon bad om att få resultatet från sina blodprov mellan 2015 och 2020. Även om värdet för vitamin B12 låg inom referensvärdet, var det i lägsta laget. Jane såg ett mönster.

– Under de perioder då jag fått tillskott av B12 steg värdet. Det var också under de perioderna som jag mådde bra. Och mina värden hade sjunkit kraftigt sedan jag slutade med sprutorna på grund av pandemin.

– Jag var nu överbevisad om att brist på B12 faktiskt var orsaken till alla mina besvär.

Livet är som vanligt igen. Jane känner sig stark och frisk.

Har fått ett helt nytt liv

Tack vare regelbundna B12-injektioner fungerar Jane fint igen. Hon är tillbaka på heltid.

– Jag har fått ett helt nytt liv. Jag jobbar, tränar och hänger med ungarna på deras aktiviteter utan problem. Min kropp gör inte ont längre. Jag tar också tillskott av järn och folat, eftersom det är viktigt när man går på B12-behandling.

Jane tror inte att hon är unik.

– Det är nog många som går runt med en kropp som inte fungerar, men som får besked att alla prover är normala. Deras besvär skylls på stress och psykisk ohälsa. Mitt råd är att söka en läkare som har kunskap om B12.

Då kan du vara i riskzonen för vitamin B12-brist

  • Du är över 60 år.
  • Du är vegan eller vegetarian.
  • Du har genomgått en mag- eller tarmoperation.
  • Du har kronisk autoimmun gastrit eller andra sjukdomar som kan störa upptaget av B12 i tarmen, som glutenintolerans eller Crohns sjukdom.
  • Du använder medicin som försämrar tarmens upptag av B12, som till exempel vissa läkemedel mot halsbränna, magsår och diabetes.

Brist på vitamin B12

Vitamin B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar, som hjälper till att transportera syre i kroppen. Syre behövs för de flesta av kroppens funktioner.

Om du har för lite B12 kan du få blodbrist. Kroppen kan inte själv tillverka B12, vi måste alltså få i oss vitaminet genom maten. B12 finns främst i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Vanliga symtom vid blodbrist:

  • Du känner dig trött och orkeslös.
  • Du har svårt att koncentrera dig.
  • Du känner dig yr.
  • Du känner att du blir andfådd lättare än förut.
  • Du får hjärtklappning.
  • Du får huvudvärk.
  • Du får öronsus.
  • Blodbrist på grund av för lite B12 kan även ge besvär med slemhinnorna. Det kan till exempel vara sprickor i mungiporna eller sveda på tungan.
  • Du kan också få besvär från nervsystemet. Det kan vara i form av stickningar, domningar och försämrad känsel med början i fötterna.
  • Svår B12-brist kan även ge symtom som försämrat minne, depression och försämrad syn.

Det är vanligt att symtomen för blodbrist på grund av för lite B12 tilltar långsamt under flera månader och ibland under flera år.

Blodbrist kan också bero på för lite järn.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Så mycket B12 behöver du

Kvinnor och män över 18 år: 4 mikrogram per dag. Förmågan att ta upp vitamin B12 minskar med åldern och därför kan en del äldre personer få brist på vitaminet, även när de äter vanlig mat som innehåller B12. Tala med din doktor om du tror du behöver kosttillskott med vitamin B12. Personer som varken äter kött, fisk, mjölk- eller äggprodukter kan också behöva ett tillskott.

Källa: Livsmedelsverket

Scroll to Top