7 saker som händer om du slutar äta socker

Det krävs viljestyrka för att lyckas sluta äta sött men om du lyckas kommer din kropp att tacka dig.

1. Du går ner i vikt

Sockerhaltiga matvaror som läsk, godis, glass, kakor och bullar innehåller ofta lite näring och det är lätt att få i sig mer energi än man gör av med. Flera studier visar att vuxna som börjar äta mer socker går upp i vikt, medan de som drar ner på sockret minskar i vikt.

När du drar ner på sockret minskar du mängden kolhydrater som omvandlas till fett i kroppen. Då ges mer plats för riktig mat som innehåller alla de viktiga näringsämnena som kroppen behöver och som ger energi. Dessutom minskar hunger och sug efter livsmedel som innehåller mycket socker.

2. Du får mer energi

När du skippar sockret kan du sakta men säkert få bättre energi och du kan känna dig mindre trött. Belöningen är en mer jämn energi eftersom ditt blodsocker blir mer stabilt. Ett högt sockerintag får ditt blodsocker att stiga för att därefter falla snabbt igen och den processen kan göra kroppen trött.

3. Humöret förbättras

En annan fördel när du slutar med socker är att du mår mycket bättre. Du får färre humörsvängningar när blodsockret blir mer stabilt och slipper åka berg-och-dalbana. Sockerrika livsmedel bryter även ned kopplingen mellan magen och hjärnan, vilket kan leda till oro och nedstämdhet.

ANNONS

4. Risken för cancer och diabetes minskar

Genom att minska sockerintaget kan du arbeta mot att förbättra din hälsa på lång sikt. Överkonsumtion av socker är kopplad till flera hälsoproblem, inklusive fetma, cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

5. Ditt minne blir bättre

Socker ändrar dina kognitiva förmågor, som minne och inlärning, och orsakar metaboliskt syndrom. Det senare leder inte bara till fetma, utan påverkar även hjärnkapaciteten.

6. Du ser yngre ut

Forskning visar att socker påskyndar åldrandet på cellnivå och får oss att se äldre ut. Socker verkar skada kollagenet, det protein som är avgörande för att huden ska hålla sig spänstig. Kollagencellerna blir försockrade och det kan i sin tur orsaka en mindre elastisk hud och skynda på hudens åldrande. Studier har också visat att ju mer socker man äter desto äldre uppfattar omgivningen att man är.

7. Du får starkare tänder

Dina tänder är ett av de första ställen i kroppen som pustar ut när du drar ner på sockret. Bakterierna i munnen, till exempel kariesbakterier, lever nämligen av socker som de omvandlar till syra och den syran ger frätskador och hål i tänderna.

Scroll to Top