Stabilt blodsocker på naturlig väg: 7 hjälpsamma tips

Brukar du känna dig onormalt trött en stund efter maten – och därefter ett intensivt sötsug? Det kan bero på att ditt blodsocker svajar. På sikt kan det öka risken för diabetes och andra sjukdomar. Här är några naturliga tips för ett stabilare blodsocker.

Instabilt blodsocker och plötsliga blodsockerfall förknippas oftast med diabetes. För mycket blodsockersänkande insulin och/eller för lite mat kan leda till plötsliga blodsockerfall som kan ge allvarliga komplikationer som kramper och koma. Bra blodsockerkontroll är därför A och O för alla som har diabetes.

Men även personer som inte har diabetes kan ha svajigt blodsocker. Många känner sig exempelvis trötta och ofokuserade en stund efter lunch. Det beror vanligen på att blodsockret först stiger brant efter maten. När kroppen ­sedan ska reglera blodsockret genom att öka produktionen av insulin kan resultatet bli att blodsockernivåerna sjunker för snabbt.

Detta gäller särskilt efter måltider som innehåller mycket snabba kolhydrater som finns i vitt bröd, ris och pasta. Denna typ av kolhydrater höjer raskt blodsockret och får kroppen att producera mycket insulin som kan ge en snabb blodsockersänkning.

De kortsiktiga konsekvenserna av svajigt blodsocker är obehagliga men knappast farliga för den som inte har diabetes. På längre sikt kan ett instabilt blodsocker dock öka risken för att utveckla och förvärra diabetes samt leda till komplikationer i exempelvis hjärta och kärl.

Vid långvariga och svåra besvär bör du alltid söka läkare för att utesluta andra bakomliggande sjukdomar.

Här är sju tips på hur du kan få ett jämnare blodsocker – och därmed mer energi, ökat fokus och mindre sötsug.

1. Satsa på långsamma kolhydrater

Grundläggande för att slippa snabba blodsockersvängningar är att dra ner på mängden snabba kolhydrater och i stället öka andelen långsamma kolhydrater som innehåller mer fibrer och fullkorn. Långsamma kolhydrater bryts ned långsammare och ger ett jämnare påslag av insulin. Behöver du tillskott av fibrer är Pharma Nords Bio-Fiber ett bra val.

2. Balansera med aminosyror

Diabetesforskare vid Lunds universitet har utvecklat den lätt kolsyrade måltidsdrycken Good Idea. Drycken, som finns i tre smaker, innehåller fem aminosyror plus krom och har en stabiliserande effekt på blodsockret som bidrar till både skärpa och minskat sötsug.

Lennart, 75, provade måltidsdrycken: Good Idea

Foto: Privat

I över 20 år har Lennart Hägglund, 75, från Bergeforsen norr om Timrå kämpat för att hålla sin diabetes i schack och klara sig utan mediciner.

– Jag är samtidigt mycket intresserad av forskningen på området och följer med i vad som händer, berättar han.

För ett par år sedan läste han om en grupp forskare vid Lunds universitet som höll på att utveckla en kombination av aminosyror som skulle bidra till att stabilisera blodsockret och minska sötsuget efter måltiderna.

– Jag tog kontakt med forskarna, vilket ledde till att jag fick en låda med drycken Good Idea som jag skulle ta under en vecka samtidigt som jag protokollförde varje dos jag tog.

Blodsockret sjönk

Under den aktuella veckan tog Lennart en slurk på cirka en deciliter av drycken före varje måltid – frukost, lunch och middag. Resultatet var överraskande gott.

När Lennart mätte blodsockret efter provveckan hade det sjunkit med mellan 1–1,5 millimol per liter. Hos en fastande frisk person ligger blodsockret mellan 4,0 och 5,9 mmol/l. En halvtimme efter en måltid ska det inte ligga över 7,8 mmol/l.

Vid ett besök på vårdcentralen för rutinundersökning lämnade Lennart ett blodprov för HbA1c (det som ofta kallas långtidssocker) och då fick han nästa trevliga överraskning.

– Även långtidssockret var lägre.

Text: Per-Ola Ohlsson

3. Mät blodsockret hemma

Vill lära du dig mer om hur ditt blodsocker svarar på olika typer av mat och hur din blodsockerkurva kan se ut efter maten kan det vara en bra idé att skaffa en egen blodsockermätare. Mätarna kostar från cirka 300 kronor och är enkla att använda. Wellion Luna Trio kan förutom blodsocker även mäta kolesterol och urinsyra.

Lotta, 61, fick blodsockermätare

Foto: Privat

När Lotta Klintbäck, 61, fick diagnosen typ 2-diabetes kom beskedet som en blixt från klar himmel, trots att hon känt sig trött och hängig en längre tid. I dag mår Lotta bättre än på länge och har örnkoll på sitt blodsocker tack vare en smart liten apparat på diskbänken.

Lotta som bor i Kungsbacka har vanligtvis massor av energi och nära till skratt. När hon för ett par år sedan började känna sig rejält trött och hängig tänkte hon först att det var något tillfälligt.

– Men besvären hängde i och blev värre. Till slut kände jag inte igen mig själv. Men jag försökte härda ut i det längsta i hopp om att det skulle gå över.

Till slut var det en väninna som övertalade Lotta att söka läkarhjälp.

Blev piggare och gladare

– Läkaren trodde först att det handlade om sömnapné, men så småningom visade det sig att det var mitt blodsocker som skjutit i höjden.

Lotta fick börja medicinera mot sin typ-2 diabetes och svarade bra på behandlingen.

– Mina värden gick ner till normala nivåer och jag blev snabbt mycket piggare och gladare igen. Men efter ett tag kom den där förlamande tröttheten tillbaka.

Vid nästa läkarbesök visade det sig att blodsockret hade stuckit i väg uppåt igen.

– Det kändes inte alls bra. Visserligen lär man sig känna igen symtomen på både för högt och för lågt blodsocker, men jag ville få kontroll över blodsockret själv så långt som möjligt.

Lotta bestämde sig för att satsa på en ännu sundare och mer aktiv livsstil, bland annat genom att börja dansa salsa. Dessutom skaffade hon en egen blodsockermätare för att ha koll på sina värden.

– Nu är det hur enkelt som helst att kolla blodsockret om det känns som att det inte är riktigt stabilt. Skulle det då ligga för högt eller för lågt kan jag parera direkt med vad jag äter eller kontakta diabetesmottagningen om det ligger kvar högt. Det gör att jag har bra koll på min diabetes och att jag kan känna mig trygg på ett helt annat sätt än tidigare.

4. Växtsteroler ger dubbel effekt

Livsmedel som rapsolja, vetekli, frukt och grönsaker innehåller växtsteroler (ett kolesterolliknande fett­lösligt ämne) som dämpar upptaget av bland annat kolesterol i tarmen – och har samtidigt en stabiliserande effekt på blodsockernivåerna efter en måltid. Det nya kosttillskottet Senikol innehåller växtsteroler från raps- och solrosolja.

5. Tomatextrakt för bättre balans

Det är viktigt att hålla blodsockret stabilt för att förebygga diabetes och minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Kosttillskottet SanoKardio, som innehåller ett patenterat tomatextrakt, har i studier visat sig kunna stabilisera blodsockret och motverka riskfaktorer för hjärta och kärl som högt blodtryck och förhöjda blodfettvärden.

Sonja, 55, började äta kosttillskott

Foto: Privat

Stress, oregelbundna arbetstider och långa dagar satte sina spår. 55-åriga Sonja Asp i Vallentuna blev trött och ofokuserad, fick ofta huvudvärk och kände sig allmänt ur form.

– Det var som att jag tappat gnistan. Jag som alltid varit noga med att hålla mig i bra form och haft massor av energi kände inte igen mig själv.

Till slut sökte Sonja läkare för att försöka bena ut vad det kunde handla om.

– Det visade sig att jag hade ett rejält förhöjt blodtryck och läkaren förklarade att tröttheten och huvudvärken sannolikt hade med det att göra. Så jag fick blodtrycksmedicin och hoppades att det skulle vara bra så.

Ändrade sina kostvanor

Men tröttheten och huvudvärken gav inte med sig.

– När jag kom tillbaka till läkaren ville han att jag skulle ta ytterligare en blodtrycksmedicin, men jag mådde inte bra av medicinen jag börjat med och ville verkligen inte ta en till om det inte var absolut nödvändigt.

Sonja läste på ordentligt och bestämde sig för att lägga om sina kostvanor, minska mängden rött kött, ta en liten dos rödbetsjuice varje dag och motionera mer.

– Jag arbetar själv sedan några år i hälsobutik och fick tips om ett kosttillskott jag hade på hyllan i butiken, SanoKardio, som hjälpt många med liknande problem.

Förutom det höga blodtrycket hade Sonja länge känt sig väldigt ofokuserad och trött efter maten och haft sötsug bara en liten stund efter måltiderna, typiska tecken på ett svajigt blodsocker.

Sonja testade SanoKardio och upplevde redan efter några veckor en stor skillnad – som också syntes på blodtrycksmätaren hemma.

– Blodtrycket gick ner till en bra bit under den rekommenderade nivån och fortsätter ligga kvar där. Tröttheten är som bortblåst, huvudvärken har försvunnit och jag känner mig mycket mer alert sedan jag började med SanoKardio. Nu har jag energi som räcker både till livet och barnbarnen – och jag slipper sötsuget och bristen på fokus efter maten som en extra bonus.

6. Krom balanserar sockret

Mineralämnet krom är väldokumenterat som blodsockerstabiliserande medel. Thornes Cromium Picolinate innehåller en form av krom som är särskilt lätt för kroppen att ta upp.

7. Klassisk huskur med äppelcidervinäger

Ett annat sätt att motverka svajigt blodsocker är att ta äppelcidervinäger på salladen eller att dricka en shot med två matskedar äppelcidervinäger, ett par matskedar vatten och toppa med lite riven färsk ingefära. Det är toppen för tarmbakterierna och perfekt för dig som vill hålla blodsockret i schack.

ANNONS

Scroll to Top