Agneta fick prova ny medicin mot benskörhet: “Nu slipper jag den värsta smärtan”

Hon hade drabbats av svår benskörhet och flera frakturer på kotorna i ryggen. Tack vare ett nytt läkemedel har Agneta minskat risken för nya frakturer och hennes skelett har blivit starkare.

Agneta Sundman Claesson berättar att det har varit lite upp och ner med hennes hälsa.

– Inga allvarliga sjukdomar, men för drygt tio år sedan började jag lägga på mig mycket i vikt. Så pass mycket att jag 2015 bestämde mig för att göra en magsäcksförminskning. Då gick jag ner väldigt mycket i vikt och det kan möjligen ha medverkat till att jag drabbades av svår benskörhet.

– Det kom som en chock, jag hade ingen aning om att mitt skelett var så uselt.

I slutet av 2020, efter pandemins stillasittande liv, ville Agneta komma i gång och tog sig till gymmet.

Agneta Sundman Claesson

Ålder: 60 år.
Bor: Sollentuna.
Familj: Man och två vuxna barn.
Gör: Arbetar vid Stockholms universitet.

MR-undersökningen visade flera fakturer

– Men jag blev mer och mer stel och fick ont i ryggen. Och plötsligt en dag i slutet av februari 2021, när jag böjde mig hastigt bakåt, knakade ryggen till. Det gjorde oerhört ont. Jag gick till en kiropraktor och en sjukgymnast, men ingen av dem vågade behandla mig utan rådde mig att genast söka läkare.

Agneta fick göra en MR-undersökning och en bentäthetsmätning. Man såg att hon inte bara hade en fraktur utan flera. Kotorna var porösa med hål ”som en schweizerost” och av den nedersta kotan fanns nästan ingenting kvar. Hennes längd hade minskat med mer än tio centimeter sedan hon var ung!


LÄS ÄVEN: Förebygg benskörhet – med rätt mat och motion


I maj 2021 påbörjade Agneta sin behandling på Capios Osteoporosmottagning i Sollentuna. Hon fick kalcium- och vitamintabletter och det nya läkemedlet Evenity.

– Det är injektioner som jag tog själv, en gång i månaden under ett års tid, antingen i låret eller på magen. Det gick jättebra, gjorde inte ont och jag upplevde inga biverkningar alls.

Nya behandlingen hämmade skelettets nedbrytning

I början av sommaren 2022 gjordes en ny bentäthetsmätning. Den visade att hon svarat mycket bra på behandlingen, nedbrytningen av hennes skelett hade avstannat.

Smärtan i ryggen har också avtagit betydligt, berättar Agneta.

– I början var det nästan outhärdligt. Att vända sig i sängen var omöjligt, jag sov halvsittande. Jag hasade mig fram sakta när jag skulle förflytta mig. Den som inte haft just den här smärtan kan nog inte riktigt förstå hur ont det gör.

Agneta tar fortfarande smärtstillande tabletter, hon har under hela tiden kämpat med smärtorna för att kunna jobba.

– Det har känts nödvändigt för att hålla humöret uppe.

Den nya behandlingen förbättrade Agnetas skelettvärden med 16 %. Foto: Thomas Carlgren

Gick 26 000 steg med hjälp av rollator

Hon måste fortfarande använda rollator utomhus och på arbetet.

– I somras var vi i Spanien och med rollatorn kunde jag med lätthet promenera 26 000 steg! Det är inte dåligt!

– Förhoppningen är att jag ska bli smärtfri och mer rörlig, men först måste jag få upp kvaliteten på skelettet, säger min läkare.


LÄS ÄVEN: Pigga pensionärer har 4 saker gemensamt: Så här håller de sig friska


– När Agneta slutat med Evenity fick hon direkt börja med en annan benskörhetsmedicin, Prolia. Den ska hjälpa till att bibehålla förbättringen i skelettet, säger hennes läkare Katrin Rimsby, överläkare och enhetschef vid Osteoporosmottagningen i Sollentuna.

– Behandlingen med Evenity hade förbättrat Agnetas skelettvärden med 16 procent. Det är ett helt enastående resultat! Med hjälp av Prolia tror jag att hennes
värden kommer att bli ännu bättre, för Prolia är också ett mycket effektivt läkemedel.

Ortopeden Kristina Åkesson: “Läkemedel kan halvera risken för fraktur”

Varje år får ungefär 700 000 personer i Sverige en fraktur på grund av benskörhet. Främst i ryggrad, höfter och handleder.

Kotkompressioner och kotfrakturer i ryggraden ger ofta svåra smärtor, och leder ibland till att man blir kutryggig och att kroppslängden minskar med flera centimeter.

Det forskas hela tiden kring behandlingar av benskörhet, berättar Kristina Åkesson, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes Universitetssjukhus och Enheten för klinisk och molekylär osteoporosforskning på Lunds universitet.

Ett av ämnena som studeras heter sklerostin, ett protein som produceras av benceller. I två stora studier har man undersökt om man får starkare skelett genom att blockera sklerostin i kroppen.


LÄS ÄVEN: Restless legs kan vara livshotande: “Mer än bara pirr i benen”


Det svenska namnet på ett sådant läkemedel är Evenity som hjälper till att öka bentätheten.

En stor studie där mer än 7 000 kvinnor mellan 55 och 85 år undersöktes, visade att risken för frakturer i ryggkotorna var 83 procent lägre bland kvinnor som behandlats med Evenity, jämfört med placebo.

– Om den effekten visar sig stämma är det mycket positivt, säger Kristina Åkesson. Frakturer i ryggkotorna innebär ofta ett stort lidande med svåra smärtor och lång läkningstid.

Professor Kristina Åkesson berättar allt om de nya effektiva medicinerna mot benskörhet. Foto: Privat

Hämmar nedbrytningen

Men alla osteoporosläkemedel som används i dag är effektiva när det gäller frakturer, berättar Kristina Åkesson. Man kan säga att de halverar risken.

Förklara skillnaderna mellan de äldre medlen mot benskörhet och de modernaste Aclasta, Prolia och Evenity.

– Vår basbehandling är Alendronat, som man tar i tablettform. Den har funnits i många årtionden och fungerar oftast bra. Alendronat blockerar de celler som bryter ner skelettet, det leder till en ökning av bentätheten och ökad hållfasthet i skelettet.

Aclasta hör egentligen till samma familj som alendronattabletterna, och ges i form av dropp en gång om året. Fördelen med Aclasta är att man slipper de besvär från magen som tabletter kan ge – man ska ju ta tabletterna på fastande mage.

För Aclasta har man valt att behålla gränsen på tre år. Sedan gör man vanligen ett uppehåll. En del patienter anses då färdigbehandlade. Andra behöver en underhållsbehandling för att inte nedbrytningen ska öka igen.


LÄS ÄVEN: 5 viktiga anledningar att styrketräna som äldre: ”Det är aldrig för sent att börja”


Prolia är ett så kallat biologiskt läkemedel. De biologiska läkemedlen använder antikroppar för att blockera signalerna mellan celler i skelettet och hämmar därmed nedbrytningen.

Prolia ges var sjätte månad som en injektion och det ger en kraftig ökning av bentätheten. Studier visar att det är säkert att ge Prolia under lång tid, berättar Kristina Åkesson.

Om man av någon anledning slutar med Prolia bör man få ett annat läkemedel, annars kan den positiva effekten på bentätheten avta ganska snabbt.

Det nya medlet Evenity är också ett biologiskt läkemedel. Det ges främst till dem som har en svår benskörhet och har haft kotfrakturer.

– Det ges en gång i månaden under ett år och det ser ut att öka bennybildningen lite mer än de andra medlen.

Evenity ges under ett år, sedan byter man till ett annat läkemedel. Det beror på att det fortfarande är ett nytt medel som behöver studeras ytterligare. Evenity ska inte ges till personer som haft stroke eller hjärtinfarkt.

Östrogen mot benskörhet

Enligt de senaste rekommendationerna från Läkemedelsverket (2020) kan östrogenbehandling med eller utan gestagen användas för att förebygga osteoporos hos kvinnor efter klimakteriet.

Man får väga fördelar mot eventuella risker. En östrogenbehandling upp till fem år anses i dag vara så gott som riskfri.

Ett alternativ för kvinnor som behöver långtidsskydd mot benskörhet men är rädda för den något ökade bröstcancerrisken, kan vara östrogenliknande läkemedel, SERM.

Scroll to Top