• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 goda skäl att äta påskmat!

  Väljer du rätt mat på påskbordet får du i dig massor av nyttigheter och slipper oroa dig för att gå upp i vikt. Det ska vara gott grönt och nyttigt fett. Och glöm inte lilla chokladbiten!

  10 goda skäl att äta påskmat!

  1. Ägg

  Ät så många du vill i påsk, helst ska de vara ekologiska för att de innehåller mer näring. Det är en myt att man får högt kolesterol av för många ägg. Ägg innehåller nästan allt vi behöver, förutom C-vitamin. Ägg innehåller däremot varken kolhydrater eller socker. Det fina med ägg är att kroppen nöjer sig med ganska lite. Ett eller två kokta ägg gör dig mätt och höjer inte blodsockret.

  2. Sikrom

  Sikens rom är rik på antioxidanter och protein och är samtidigt mager. En bra produkt för den som tänker på vikten.

  3. Lamm

  Ett gott och magert kött som har en given plats på påskbordet. Men det ska helst vara gräsbetande lamm och inte lamm som vuxit upp inomhus. Utomhusgående lamm har bättre fettsammansättning. Och fettinnehållet är på samma låga nivå som kyckling.

  4. Lax

  Lax innehåller näringsämnen som D-vitamin som boostar immunförsvaret och stärker skelettet, jod och selen samt omega-3 som skyddar mot hjärt-kärlsjukdom. Bra proteinkälla som mättar fint.

  5. Sill

  Välj sill som ligger i klar lag istället för i fet sås. Alltså hellre löksill än senapssill. Liksom många andra feta fiskar är sillen rik på omega-3-fettsyror som bidrar till att öka förbränningen. Det höga innehållet av D-vitamin bidrar till att stärka skelett och tänder. Och sillens fett består huvudsakligen av nyttiga fiskoljor, som både lindrar ledsmärtor och förebygger blodproppar.

  6. Räkor

  Ett bra val på påskbuffén. Fulla av protein och dessutom är fettinnehållet mycket lågt. Den lilla mängd fett som räkor trots allt innehåller utgörs av nyttiga omega-3-fettsyror som är hälsosamma för hjärtat.

  7. Sparris

  Välj helst den gröna varianten eftersom den innehåller mer antioxidanter än den vita. Sparris ger dessutom bra mättnadskänsla, är kalorisnål och kickstartar ämnesomsättningen att bränna fett lättare. Innehåller mycket vitaminer och mineraler som zink och kalium samt fibrer och mycket protein.

  8. Potatis

  Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin plus en rejäl dos av nyttiga antioxidanter, så ät gärna med skalet på. Potatis toppar också listan på mättnadsindex. Numera finns bevis för att kokt potatis ger längst mättnad och lägst antal kalorier per portion.

  9. Spenat och mangold

  De gröna bladen innehåller massor med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den som ofta äter spenat får lägre blodsocker och blir därmed inte så hungrig vilket gör det lättare att gå ner i vikt. Mangold är rikt på polyfenoler (ämnen med antioxidanter) som ger lägre insulinresistens och bättre blodsockerreglering.

  10. Mörk choklad

  Mörk choklad av hög kvalitet (minst 70 procent kakao) är rik på antioxidanter och vitaminer. Även rik på flavonoider (en sorts antioxidant) som sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket samt har en positiv effekt på våra blodkärl.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!